onsdag 25. november 2015

Kan man få vannkopper flere ganger

Lommelegen får ofte henvendelser med spørsmål om man kan få vannkopper flere ganger. Vannkopper får man bare en gang. Og nesten alle får det som barn, konstaterer infeksjonsoverlege, Per Åkesson, som også jobber som svarlege på Lommelegen. Ja, det er beskrevet at man kan få vannkopper (varicella) flere ganger. Hadde man det meget mildt første gang kan man få det en gang til.


Kroppen har da ikke opparbeidet full immunitet, og. Den helvetesild viruset forblir i kroppen for livet. For folk flest, bare fører viruset helvetesild en gang , og aldri fører til problemer igjen. Dette med at man kan få det flere ganger dersom man har hatt dårligere immunforsvar eller hatt en svakere effekt av sydommen første gangen har jeg hørt om ja, at man kan dermed få det flere ganger.


Jeg har også hørt at dersom man ikke blir ferdig med det første gangen , kan man få helvetesild senere? Noen som vet om det stemmer? Hvem får sykdommen?


Alle som har hatt vannkopper , kan få helvetesild. Pasienter med sykdommer som gir nedsatt immunforsvar, f. Helvetesild sees med stigende hyppighet med alderen. Man kan få helvetesild flere ganger. Ja, vannkopper kan man få flere ganger , selv om det ikke er vanlig. Viruset heter herpes zoster og det bør fortelle litt om hva det er.


Nemlig en form av herpes. Det aller mest vanlige er at det kan føre til helvetesil dersom man har hatt vannkopper. Men det kan føre til flere omganger med vannkopper også.


Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sykdommen forekommer også hos voksne.


Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Det er uhyre sjelden, og ikke noe vi regner med at skal skje. Så har du hatt vannkopper , er du ferdig med det, sier Rønning. Har det heller ikke noe å si om barnet fikk vannkopper som baby eller før fylte to år? Har du hatt det, så blir du immun.


Etter at vannkoppene er over, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen. Hvis man en gang har hatt vannkopper , er man livsvarig immun, det vil si at man kan ikke få vannkopper igjen. Men viruset kan vekkes til live igjen senere og krype ut langs en hudnerve. Langs nerven blir det utslett.


I tillegg til behandling av kvinner som får vannkopper i andre halvdel av svangerskapet og nyfødte som får vannkopper , anbefales aciclovir til personer med svakt immunforsvar. Voksne kan ofte få en kraftigere infeksjon hvis de smittes med vannkopper , og av den grunn kan aciclovir være aktuell behandling også for dem. En slik reaktivering gir ikke vannkopper , men helvetesild. Omkring av voksne har hatt vannkopper som barn, slik at det bare er et fåtall som får helvetesild.


Så selv om man blir livsvarig immun, kan man få virusutbrudd enda en gang , men med et utslett som er helt forskjellig fra det første. Driver å leser om det på nettet men overalt står det at vannkopper kan senere komme tilbake som helvetesild. Så kan man få vannkopper flere ganger ? Eller får man det en gang og kan ende opp med å få helvetesild senere? Likevel regner vi med at til prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn. Hva kan årsaken til at noen ikke får sykdommen som barn være?


Hvis man har hatt et mildt sykdomsforløp første gangen , kan man få. Hvis man får vannkopper flere ganger , er det fordi immunsystemet ikke. Kan man få vannkopper flere ganger ? Jo flere blemmer, og jo høyere Hvis du har hatt vannkopper én gang , Derfor kan du smitte et barn med vannkopper hvis du har helvetesild. Typiske symptomer på helvetesil Hold det berørte hudområdet tørt og rent, vask forsiktig et par ganger om dagen. Unngå å klø eller klore på blemmene.


Har bare unntaktsvis hørt om unger som har fått vannkopper flere ganger. Det tar ca en uke før de er friske igjen. Når du ikke har fler syktbarndager kan du dersom du har kronisk syke barn søke om å få fler, få far til å være hjemme med ungene, eller søke velferdspermisjon fra jobben. Det jeg har lest er at det bare kan fåes gang.


Sambo var til legen, og de mente det var vannkopper , men han har hatt det før. Det ser ut som vannkoppene , men han har ikke feber, slik som mange voksne får. Når han hadde dem første gang i 6-års alderen var han i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg