mandag 9. november 2015

Menisk opptrening

Opptrening og rehabilitering bestående av fysioterapi, individuelt tilpassede øvelser og egentrening er viktig for optimal tilheling av kneet etter skader på menisk og i etterkant av meniskoperasjoner. Det gjøres flere tusen operasjoner for meniskskade årlig i Norge. Det kan være litt tilfeldig hva som gjøres av opptrening.


Man skal umiddelbart etter operasjonen strekke og bøye i kneet flere ganger daglig. Instruksjon om dette skal gis av operatør, som også skal veilede om trening av lårmuskulatur. Menisken består av to C-formede bruskskiver som fungerer som støtdempere og bidrar til å stabilisere kneet ved bevegelse. Meniskene danner en konkav fordypning i kneet og hvert kne har to menisker som korresponderer med hver av epikondylene på femur (lårbenet) , en på innsiden (mediale menisk ) og en på utsiden (laterale menisk ) av kneleddet.


Meniskskader som ikke går gjennom hele menisken kan bli bra av seg selv. Spesielt gjelder dette ved slitasjeskader av menisken (degenerative meniskskader). Behandlingen er da opptrening og styrketrening av musklene rundt kneet.


Det er svært gode resultater med slik opptrening. Derfor bør du alltid ha opptrening etter en slik skade. Det er ennå ikke studert i hvilken grad dette også kan gjelde for andre typer meniskskade. Forskerne bak studien påpeker viktigheten av lang tids (måneder) opptrening av spesielt styrke i lårmuskulatur, sammen med mye sykling. Det pågår nå en studie i Oslo som ser på om andre typer styrke kan være hensiktsmessig for denne pasientgruppen.


Skade av menisk kan oppstå både akutt og snikende over tid. Flere og flere behandles med opptrening i stedet for kirurgi, les videre om hvorfor og få tips til opptrening. Hvis du har hatt en menisk reparasjon må du bruke krykker i cirka en måned for ikke bære vekt på kneet. Når kneet begynner å leges, vil legen forskrive rehabiliteringsøvelser.


Eldre som har en svekket menisk , kan få mindre meniskskader av ganske små uhell. De mer alvorlige akutte meniskskadene kan gi kraftige symptomer. Kort tid etter skaden får man gjerne smerter og nedsatt bevegelse, og det er vanlig å oppleve at kneet låser seg i korte perioder. Mange hører også klikkelyder fra kneet.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Hvis det er mulig, vil ofte kirurgen forsøke å sy den skadede menisken. Av og til er det beste å fjerne den som er skadet. Avlastning og gradvis opptrening vil også være svært sentralt i behandlingen hos pasientene som blir operert. Operasjon av menisk.


Menisk er en halvmåneformet skive av fiberbrusk som kan ha til oppgave å fordele trykket mellom to leddflater bedre. Betegnelsen brukes vanligvis om kneleddets menisker. I hvert kneledd (se kneet og ledd) er det to menisker i leddspalten mellom lårbenet og skinnebenet, én på lateral- eller utsiden og én på medial- eller innsiden. En skade i menisken kan gjøre vondt når du løper. Det kan også hende at det føles som om kneet gir etter eller låser seg.


Skaden er plagsom og tidvis smertefull og kan føre til at du ikke får trent eller føre til sykmelding. Prognosen etter meniskskader er avhengig av hva slags skade det er snakk om. Er det kun en ren meniskskade, vil svært mange bli bra etter opptrening.


Menisk opptrening

Om man opererer menisken, ser man at de unge pasientene klarer seg veldig bra. Det er nok hovedsakelig fordi de har en frisk menisk fra før, som lettere klarer å tilhele etter operasjon. En menisk fungerer som en støtdemper og stabilisator, men hvis den skades så endres trykkforholdene dramatisk og slitasje oppstår (4). Meniskene er festet til leggbeinet og de må bevege seg under aktivitet. Men vet jo ikke hva som skjer om man går med en ødelagt menisk i lang ti sier han.


Det første bildet viser det høyre kneet sett fra framsiden og det andre bildet viser innholdet i kneet sett ovenfra. Meniskene fungerer som en vektoverfører av kroppstyngden mot kneet og kneleddet. Her ser vi både laterale (ytre) menisk og mediale (indre) menisk.


Menisk opptrening

Smerter etter en vridning eller ved belastning er det vanligste symptomet. Disse smertene sitter mot innsiden av kneet hvis indre menisk skades, og mot utsiden hvis ytre menisk skades. Hevelse i kneet er et annet symptom som noen ganger er tilstede, men en hevelse kommer ikke alltid. Låsning i kneet - dvs at kneet ikke kan strekkes helt ut.


Har selv en rift i ytre menisk som ser ut til å bli bedre av seg selv. Det beste du kan gjøre er nok å ta en tur til fysioterapeut. Er det nødvendig med opptrening etter artroskopien? Det vil nesten alltid være behov for opptrening etter artroskopi.


Menisk opptrening

I slike tilfeller vil en ikke kunne få optimal effekt av inngrepet før etter lengre tids trening. Har operert bort en menisk for noen år siden. Jeg trente mye på forhånd av typen styrke og stabilitet. Etter operasjonen lå jeg på sofaen dager, 3.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg