tirsdag 3. november 2015

Graves sykdom behandling

Finn de beste billettene hos oss nå, legg beina høyt og slapp helt av på reisen. Enkel avbestilling inntil timer før din opplevelse starter — uten spørsmål. Opplev fantastisk mat og uteliv! Få maks ut av sightseeingen! Din offisielle billettforhandler!


Det finnes flere gode behandlinger for Graves ’ sykdom , og i samarbeid med lege kan du finne ut hvilken behandling som passer best for deg.

Målet med behandlingen er å regulere stoffskiftet til et normalt nivå. Det er flere måter å gjøre dette på. Graves sykdom er en kronisk autoimmun sykdom som påvirker skjoldbruskkjertelen.


Adrenerge betablokkere gir rask og god symptomlindring ved siden av at den gir beskyttelse mot den økte adrenerge aktivitet som skjoldbruskkjertelhormonene gir. Den er en autoimmun sykdom , hvor kroppen danner antistoffer som setter seg i reseptorer på skjoldbruskkjertelen og stimulerer den til økt produksjon. Høyt stoffskifte er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormoner som lages i skjoldkjertelen.


Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk. Enkelte med hissig sykdom vil behøve annen behandling , som tyreoideaoperasjon eller behandling med radioaktvt jod.

Medikamentene som brukes er i medikamentgruppen tyreostatika og det finnes flere typer. Forskjellige muskelgrupper kan rammes i ulik grad. Tilstanden regnes som en autoimmun sykdom der impulsoverføringen fra nerve til muskel er forstyrret. Antityroide legemidler har noen mindre bivirkninger, som utslett, elveblest, leddsmerter, feber og magesyke.


Etter behandling med radioaktivt jod vil de fleste få lavt stoffskifte og må starte opp med tyroksin. Operasjon er mest aktuelt når skjoldkjertelen er svært stor eller man har et struma som presser på andre deler av halsen. En annen risikofaktor er røyking. Nå har en spesialist i øyesykdommer fra Bergen tatt doktorgrad på resultatene ved operativ behandling av pasienter med alvorlig Graves øyesykdom.


Vi ønsker med denne artikkelen å belyse fordeler og ulemper ved de forskjellige behandlingsmetoder basert på nyere litteratur. Skjoldbrukskkjertelen din produserer for mye hormon. Kjertelen ligger på forsiden av halsen.


Vi skal ta bilder av din kjertel med et radioaktivt sporstoff (scintigrafi) og ultralyd. Blodprøvene dine foreligger allerede. Den forårsaker hypertyreose, eller høyt stoffskifte, som oppstår hvis skjoldbruskkjertelen lager for mye tyreoideahormon i. Andre årsaker til høyt stoffskifte kan være.


Atypiske kliniske funn og samtidig forekomst av knutestruma kan medføre diagnostiske vanskeligheter. Uttalt hypertyreose er vanligere hos pasienter med autoimmun hypertyreose enn hos pasienter med knutestruma.

Postpartum Tyreoiditt kan også føre til forhøyet stoffskifte. Dermed øker mengden av disse hormonene i kroppen, og stoffskiftet øker. Dette innebærer at det ikke er noe problem å spise varmebehandlede grønnsaker fra kål- eller nepefamilien, men at det derimot kan finnes større mengder goitrogene stoffer i juicer og rawfood.


De får altså lavt stoffskifte av behandlingen. Kirurgi: De med stoffskifteøyesykdom, såkalt endokrin oftalmopati, bør tilbys operasjon, i tillegg til de som har veldig aggressiv sykdom eller veldig stort struma. Medisinen virker ved å hemme dannelsen av tyroideahormonene, og fører til normalisering av stoffskiftet i løpet av noen uker. Man har fortsatt ikke forstått alle årsakene til at kvinner er mer rammet enn menn, men autoimmun stoffskifte sykdom har en tendens til å dukke opp i etterkant av svangerskap. Dersom hjertebank er et plagsomt symptom kan betablokkere (sakner hjerterytmen) gis for å lindre dette.


Behandling med radioaktivt jod er en effektiv og sikker behandling av høyt stoffskifte. Radiaktivt jod vil samles i kjertelen og ødelegge den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg