fredag 20. november 2015

Toxoplasmose gravid

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Dersom den gravide har hatt toksoplasmose, er fosteret beskyttet mot sykdommen.


Har den gravide ikke hatt infeksjonen, er det viktig at hun unngår smittekilder etter råd fra legen. Gravide testes ikke rutinemessig i Norge.

Det finnes ingen vaksine. Insidensen varierte geografisk og var høyest i Oslo ( ) og svært lav i Nord-Norge ( ) Parasitten ble overført til fosteret hos av de gravide som ble smittet. Forekomsten i Norge er imidlertid langt mindre, rundt ti prosent. Hvis gravide smittes for første gang under graviditeten, kan parasitten overføres til barnet.


Dette kan give anledning til medfødt (kongenit) toxoplasmose. Blir du smittet som gravid eller like før graviditeten oppsto, kan parasitten overføres til fosteret og påføre skade. Faren for at mor smitter fosteret er lavest tidlig i svangerskapet og høyest sent i svangerskapet.


Gravide som har katt har ikke større risiko for å få toksoplasmose enn gravide som ikke har.

Risikoen for å bli smittet med toksoplasmose er mye større i sydligere strøk enn her i Norge. Hvis en gravid ønsker å reise på sydenferie anbefaler man at hun testes for antistoffer mot parasitten før hun reiser. Sygdommen kan ramme mennesker i alle aldre. Den forløber ofte uden sygdomstegn eller kun med lette symptomer som feber.


I disse tilfælde behøver man ingen behandling. Smittede katter blir ikke spesielt syke og de utvikler raskt immunitet, men mellomverten kan utvikle sykdommen toxoplasmose , Dersom en gravid kvinne smittes for første gang under svangerskapet, kan parasitten overføres til fosteret og forårsake abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest.


Les om smitte, symptomer, risiko for foster, forebygging og behandling. Heldigvis er forekomsten lav i Norge, ca. Likevel diskuterer vi i Norge om undersøkelser på toxoplasmose skal være et tilbud til alle gravide. Dersom gravide smittes kan det gi alvorlig infeksjon hos fosteret, som i verste fall føre til spontanabort eller misdannelser.


En blodprøve kan avdekke om den gravide har hatt sykdommen tidligere, og dermed er beskyttet mot ny infeksjon. Dersom en kvinne smittes for første gang mens hun er gravid kan det føre til abort eller alvorlige fosterskader, men hvis kvinnen har vært smittet tidligere vil hun være immun mot parasitten. Inkubasjonstid er – dager. Behandling mot toksoplasmose er ikke nødvendig hos friske eller ikke- gravide.


Hyppigere i fuktig, varmt klima enn i kalde, tørre områder.

I de nordiske land er det hyppigere i sør enn i nord. De fleste norske gravide (ca. ) er mottagelige for smitte. Ca av gravide i Norge har vært toksoplasmasmittet før de ble gravide , hyppigere blant innvandrere. Nasjonalt referanselaboratorium for toxoplasmose har som oppgaver - å utføre, utvikle og validere diagnostiske metoder for påvisning av toxoplasmainfeksjoner. Jeg har selv slaktet mye sau som gravid forrige gang jeg var gravid (og sau har jo ofte toxo), og det er ikke noe problem sånn smittemessig.


Gravide med blodtypen Rhesus negativ vil få tilbud om en blodprøve for å se hvilken Rhesus fosteret har. Ved påvisning av et RhD-positivt foster hos en RhD-negativ gravid , gis det tilbud om forebyggende behandling i svangerskapet og etter fødselen. Toxoplasmose smitter ikke fra kjøtt gjennom hud.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg