tirsdag 24. november 2015

Behandling av sopp

Plukking og behandling av sopp. Alt du trenger å vite for å høste og nyte det høstskogen byr på. God matsopp har næringsinnhold omtrent som grønnsaker. Oppbevaring av sopp.


Behandling av sopp

All Rights Reserved. Sopp i underlivet er ikke farlig og forsvinner vanligvis med behandling. Selv uten behandling blir man ofte bedre av seg selv. Soppinfeksjonen er lokal og vil ikke gi noen innvirkning på fosteret under graviditet.


Våre hudleger har oppsummert informasjon om behandling av soppinfeksjoner som kan ramme huden. Sopp er en vanlig årsak til utslett både i huden og negler, og kan gi langvarige hudplager. Hudsopp trives i varme og fuktighet. De finnes i huden og kan noen ganger kan de føre til utslett hos mennesker med sensitiv hud.


Behandling av sopp

Med lokalbehandling kan infeksjonen forsvinne på kun få dager. Tørket sopp kan også kjøres i en mikser og bli soppmel – men ta ikke av lokket for tidlig for da får du kjøkkenet fullt av soppmel! Frysing i egen kraft Legg oppdelt sopp i middels varm panne. Fett skal ikke tilsettes. Første gang en opplever slike symptomer bør en kontakte legen for å få bekreftet diagnosen.


Legen kan vurdere hva som er årsaken til soppinfeksjonen, for eksempel om den kan forårsakes av trang forhud. Dette er en sopp som normalt finnes i munnen hos nær halvparten av oss - uten at den gir symptomer. Det er først når forsvarssystemene våre svekkes, at denne soppen forårsaker sykdom. Som oftest er tåneglforandringer bare av kosmetisk karakter og behandling er ikke nødvendig.


Behandling av sopp

De senere årene er det utviklet en rekke nye effektive preparater mot sopp både til lokal og systemisk bruk (tabletter). Soppsykdommer i hud og negler er derfor blitt enklere å behandle. Behandling av soppinfeksjon bør starte så tidlig som mulig. Les hvordan du kan behandle sopp i underlivet på Canesten her. Parallelt med behandlingen av utløsende årsak vil du bli tilbudt behandling med et av midlene under til lokal behandling av trøske.


I vanskelige tilfeller eller hvor infeksjonen sprer seg, vil du bli tilbudt systemisk behandling , evt. Hvilken medisin kan brukes? Dersom man er hos spesialist, vil den første behandlingen være at man rensker grundig ut all synlig sopp med et lite sug. Dernest kommer den aktive behandlingen med medikamenter.


Behandling av sopp

Det finnes gode behandlingsformer, heldigvis. Skylling eller pensling av øregangen og trommehinnen med krystallfiolett er ofte en god behandling. Trøske blir vanligvis behandlet med soppdrepende legemidler. Hvis symptomene er milde, vil du bli behandlet med en mikstur av soppdrepende midler som du skal smøre rundt i munnen eller ta sugetabletter. Dette kalles lokalbehandling og er ofte tilstrekkelig for barn og voksne.


Kontakt lege dersom du har mistanke om en soppinfeksjon hos deg eller barnet, og sørg for å få riktig behandling ved behov. Kjerringråd som å vaske med farris har ingen effekt mot sopp eller trøske. En hver fryser bør ha plass til selvplukket sopp. Foto: igorsmRåfryst.


Del soppen i mindre biter og frys den ned i tett emballasje. Råfryst sopp bør benyttes i løpet av måneder, da den lett tørker ut. Man kan også få sopp under neglene.


Da blir neglen misfarget, nærmest gul og litt tykkere. Fotsopp kan av og til forveksles med andre tilstander, som for eksempel tørr hu eksem og psoriasis. Tidligere trodde man at det var umulig å behandle infeksjonen, men i dag finnes behandling for de fleste. Jo raskere den behandles, jo lettere er den å bli kvitt.


Ved sopp mellom tærne skal kremen påføres to ganger daglig (morgen og kveld) i uke eller i 3-uker avhengig av hvilken behandling som er valgt. Neglesopp blir også omtalt som tinea unguium. Sjekk pakningsvedlegget og følg anvisningene der.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg