tirsdag 17. november 2015

Laktose symptomer

Laktoseintoleranse betyr at du har nedsatt toleranse for melkesukker ( laktose ). Typiske symptomer er rumling i magen, oppblåsthet og vandig diaré. Laktose må fordøyes på denne måten for at vi skal kunne ta det opp i kroppen og bruke det som energikilde. Hva er laktoseintoleranse?


Laktose symptomer

Ved laktoseintoleranse er evnen til å fordøyde laktose lavere enn normalt. Spesielt når vi får i oss mye laktose på en gang vil kroppen derfor ha problemer med å fordøye all laktosen. De fleste tåler rundt gram laktose fordelt utover dagen. Laktose er et vanlig hjelpestoff i kapsler og tabletter.


Fra fødselen produseres laktase i tynntarmen hos mennesker og andre pattedyr, og enzymet er en forutsetning for å kunne fordøye morsmelk. Symptomer på laktoseintoleranse. Gassdannelse og diaré er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse.


Laktose symptomer

Både kvalme og oppkast kan også forekomme, men er mer sjeldent. Enkelte matvarer er så rike på laktose at de aller fleste vil få symptomer ved større inntak. Brunost til én brødskive inneholder nesten like mye melkesukker som dl melk. Vanlig søtmelk, og produkter der dette inngår som en hovedingrediens, vil også tåles dårlig av de fleste.


Matvarer som inneholder mindre enn gram laktose per 1gram kan brukes i en laktoseredusert diett. Dersom du har behov for en laktosefri diett, bør kun matvarer med mindre enn gram laktose per 1gram benyttes. Gulost inneholder nesten ikke laktose , og kan derfor brukes som normalt. Melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er to ulike måter å ikke tåle melk på og må ikke forveksles.


Laktose symptomer

Mange har en kort periode med laktoseintolerans i dagene efter tarminfektioner. Laktasen kan også aftage med alderen. Melkesukker ( laktose ) er en sukkertype som finnes i melk.


Hvis melksukkeret ikke opptas, binder det vann som gir diaré. En gjennomgang av litteraturen har vist at inntak inntil gram laktose ble tolerert av de aller fleste voksne med laktoseintoleranse (tilsvarer ca. glass eller 2ml melk). Noen tåler svært lite, men mange får ikke symptomer før inntaket overstiger gram laktose per dag. Noen kan til og med innta en slik dose i ett og samme måltid så lenge laktosen inntas sammen med annen mat.


Har du fått påvist laktoseintoleranse, er det derfor nyttig å finne ut hvor mye laktose du tåler. Alle tåler laktose fra de blir født, men så avtar laktaseaktiviteten, og det oppstår laktoseintoleranse. Dette tilsvarer dl vanlig melk. Primær laktoseintoleranse debuterer vanligvis når barnet har begynt på skolen, da er det vanlig å få symptomer , sier Torbjørn Øien. De som har laktoseintoleranse må redusere inntaket av laktose , men trenger ikke å kutte ut melk og meieriproukter.


Les mer om laktoseintoleranse. Laktose , melkesukker, er et karbohydrat og en sukkerart som finnes i melk, men det smaker ikke like søtt som sukrose. Melk blir sur når melkesyrebakterier omdanner laktose til melkesyre.


Laktose symptomer

En del mennesker er ikke i stand til å fordøye melk på grunn av laktoseintoleranse. I tillegg finnes det flere laktosereduserte produkter og mange laktosefrie. Grensen for å kalle noe laktosefri er at det inneholder mindre enn gram laktose per 1gram vare.


Sjekk listen over laktoseinnhold i et utvalg av meieriprodukter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg