mandag 9. november 2015

Vaksine mot hepatitt c

Disse er i utbredt bruk på verdensbasis. Det viser seg at cirka av stoffmisbrukere vil være smittet innen 2-år etter injeksjonsdebut. Hepatitt C skyldes infeksjon med hepatitt C -viruset (HCV). Hvis du allerede er smittet av disse virusene, i tillegg til hepatitt C , kan dette nemlig fremskynde skade på leveren. Dersom du har hepatitt C , kan sunt kosthold og regelmessig mosjon bidra til å holde leveren så frisk som.


Vaksine mot hepatitt c

Reisende må selv sørge for tilstrekkelig beskyttelse mot hepatitt A og B. Ved utenlandsreiser anbefaler Folkehelseinstituttet vaksinasjon mot hepatitt A ved opphold i områder hvor hepatitt A er endemisk. Vi har ingen vaksine mot hepatitt C. Viruset smitter gjennom blod. Behandlingen varer vanligvis 8–måneder.


Inkubasjonstiden, tiden fra smitte til sykdom, er til uker. Alle med hepatitt C bør være svært forsiktige med inntak av alkohol, og helst ikke drikke i det hele tatt, da dette er ekstra skadelig for leveren. Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C. Twinrix er en kombinasjonsvaksine mot både hepatitt A og hepatitt B. Det trengs to doser med fire ukers mellomrom for å få kortvarig beskyttelse (ett år) mot hepatitt A og delvis beskyttelse mot hepatitt B. Alle som kan være smittet av hepatitt C , bør teste seg. Sykdommen spres vanligvis ved at man spiser mat eller drikker vann som er forurenset av avføring (fekal-oral smitte). En annen smittekilde er forurenset vann i svømmebassenger.


Beskyttelsen varer i flere tiår. Ved reiser på kort varsel (innen uker) kan det gis immunglobulin i tillegg til vaksine. Etter vaksinering lager kroppen antistoffer mot hepatitt B- viruset. Tilbudet om hepatitt B- vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet ble utvidet til å omfatte alle barn født fra og.


Gjennom en utredning hos spesialist på sykehus vil det være nødvendig med flere tester, blant annet blodprøve, virusanalyse, leverelastitetsmåling, ultralyd-undersøkelse av lever, og i noen tilfeller vevsprøve av lever. Tre injeksjoner er nødvendig for at vaksinen skal gi fullgod beskyttelse. Det er også viktig at blod til blodoverføring testes for hepatitt C. De fleste er smittet med sprøyter brukt til heroin eller amfetamin. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere. Torsdag offentliggjør Sykehusinnkjøp resultatene fra helseforetakenes anbudskonkurranse for legemidler mot hepatitt C. Her kommer det frem at man fjerner kravet om at pasienter med virusets genotype – et segment som utgjør rundt halvparten av pasientgruppen i Norge – må ha betydelig leverskade for å få tilgang til direktevirkende antivirale legemidler.


Vaksiner og råd til din reise. Norsk veileder for behandling oppfølging av hepatitt C. Nedsatt immunrespons på hepatitt B -vaksiner er knyttet til en rekke faktorer, blant annet høy alder, mannlig kjønn, overvekt, røykevaner og hvordan vaksinen gis. HCV angriper levercellene. Det kan føre til skrumplever eller leverkreft. Den største smittefaren er for sprøytenarkomane som deler.


For en kortere ferie til f. Immunglobulin og vaksinasjon mot hepatitt C. Omskiftelege genetiske eigenskapar er truleg ei av årsakene til at det til no har vori umogeleg å få fram vaksine. Diagnosen hepatitt C stilles ved å påvise arvematerialet (RNA) til hepatitt C - virus eller antistoffer mot hepatitt C - virus i en blodprøve. Sykdommens alvor kan vurderes ut fra de såkalte levertall Dette er en blodprøve som viser i hvor høy grad viruset påvirker leveren.


Det samme gjelder hepatitt C. I visse yrker vaksineres mot hepatitt B. Det gir full beskyttelse for adskillige år. Andre kan også vaksineres, for eksempel foreldre til adoptivbarn som er hepatittsmittet, eller familiemedlemmer til hepatitt B-infiserte personer. For øyeblikket er ingen vaksine mot viruset tilgjengelig.


For å beskytte mot infeksjon med hepatitt C -viruset (HCV), anbefales en rekke forebyggende tiltak av Den stående vaksinasjonskommisjonen (STIKO) fra Robert Koch-instituttet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg