torsdag 26. november 2015

Tvangslidelse

Dette gjør at personer som er rammet av tvangslidelse ofte forsøker å holde tvangen skjult for andre. Mange har tendenser til tvangstanker og tvangshandlinger, og det vil være graden av tvangsfølelse og betydningen for personens hverdag som avgjør om det klassifiseres som en lidelse i det enkelte tilfelle. Tvangstanker: De vanligste tvangstankene omhandler redsel for å bli smittet eller smitte andre med en farlig sykdom, at det kan oppstår brann eller innbrudd eller at andre ulykker kan inntreffe.


For noen tar sykdommen overhån og det kan bli vanskelig å gjennomføre dagligdagse gjøremål. Det er viktig å erkjenne diagnosen for å få best mulig behandling.

Hva er tvangslidelse (OCD)? Somatisk status avklares hos fastlege. De gjennomgående mer alvorlige typene angstlider er ikke like vanlige.


I løpet av livet har rundt prosent en posttraumatisk stresslidelse, og forekomsten er betydelig høyere blant flyktninger enn i resten av befolkningen. Omtrent prosent har generalisert angstlidelse, prosent har panikklidelse og prosent har tvangslidelse. Dette betyr at noen personer er disponert, og at visse omstendigheter kan utløse en tvangslidelse.


Tvangslidelser er ikke arvelige, men det finnes en arvelig komponent. Man får ikke tvangslidelser av familieproblemer, men måten familien eller andre rundt en takler tvangslidelsen, er av betydning for hvor ille plagene.

Av voksne diagnostisert med tvangslidelse beskriver mer enn halvparten at lidelsen debuterte i barndom eller ungdomstiden. Uten behandling fører tvangslidelse til redusert fungering i hverdagen og nedsatt livskvalitet. Angst- og tvangslidelser. Brødsmulesti Store medisinske leksikon Medisin Psykisk helse Diagnostikk og behandling av psykiske lidelser Psykiske lidelser er en samlebetegnelse for sykdommer og tilstander som påvirker tanker og følelser.


Kognitiv atferdsterapi står sentralt i behandlingen av tvangslidelser. OCD er nemlig en angstlidelse som innebærer at tvangstankene og tvangshandlingene kommer ut av kontroll og går ut over den daglige fungeringen i hverdagen. En tvangslidelse innebærer at man opplever tanker av typen nevnt over, i kombinasjon med iherdige forsøk på å kontrollere disse tankene og angsten. Faglig veileder for barne- og ungdomspsykiatri Del 1: Diagnostikk og utredning. Grensen mellom tvangspreget personlighetsforstyrrelse og tvangslidelse er noe flytende.


Den siste diagnosen skal anvendes når tvangstanker eller tvangshandlinger er det fremtredende trekk. Personlighetsforstyrrelsen viser seg først og fremst ved det pedantiske som gir sosiale hemninger. De som har en tvangslidelse (OC obsessive-compulsive disorder) forstår på den ene siden at tankene ikke er rasjonelle og at tvangshandlingene er overdrevne eller unødvendige. OCD-teamet i Helse Nord gir et regionalt tilbud som tilbyr utredning og behandling av tvangslidelse (OCD) hos voksne pasienter i Finnmark, Troms og Nordland.


Teamet er lokalisert ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Tromsø. Det er anslått at rundt 2- av befolkninga har ei tvangsliding. Noen personer med tvangslidelse utfører tvangshandlinger fordi føler at de må dette, og kan ikke (umiddelbart) oppgi noen forklaring på hvorfor.


Andre utfører handlingene bevisst for å dempe angsten som kommer i forbindelse med bestemte tvangstanker.

Man føler at handlingene skaper en viss kontroll over at fryktet hendelse inntreffer. Familiestudier har vist at personer med tvangslidelser har fire ganger så stor sannsynlighet for å ha en slektning med tvang, enn personer uten tvangslidelse. Det betyr ikke at lidelsen er arvelig, men at det kan være slik at noen mennesker er mer genetisk disponert enn andre for å utvikle tvang, påpeker hun.


I podkasten OCD – tvangslidelse samtaler redaktør Cathrine Th Paulsen med Marius Schjetne fra foreningen Ananke og professor Gerd Kvale om tvangshandlinger, firedagers behandling og tilfriskning. Du kan høre podkasten her eller finne den på din podkast-app.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg