mandag 30. desember 2019

Symptomer på hepatitt c

Akutt hepatitt C -infeksjon forløper uten symptomer hos til prosent. Gruppen med symptomer ser ut til å ha større sannsynlighet for spontan, komplett tilbakegang (remisjon). Det samme gjelder for kvinner og ved infeksjon i tidlige barneår. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere.


Behandling er en spesialistoppgave og det finnes ingen vaksine.

Sannsynligheten for å få symptomer er størst dersom infeksjonen har vart lenge og gitt leverskade. Dersom hepatitt C -viruset fortsetter å ødelegge leveren over lang ti kan plagene bli mer alvorlige. Testing av hepatitt C. Man kan teste seg for hepatitt C hos alle fastleger eller ved andre legekontorer.


Andre igjen opplever at symptomene kommer og går. Typiske symptomer på hepatitt C med leverskade er: Gulskjær i huden og på det hvite i øynene (gulsott). Smerter i øvre høyre del av magen.

Vekttap og appetittløshet. Det viser seg at cirka av stoffmisbrukere vil være smittet innen 2-år etter injeksjonsdebut. Det finnes seks ulike typer hepatitt C -virus. De har forskjellige gener, eller genotyper. Hepatitt C skyldes infeksjon med hepatitt C -viruset (HCV).


Du kan ikke bli smittet av hepatitt C ved berøring eller kyssing, heller ikke ved å dele husholdningsartikler som tallerkener, kniver eller gafler. I Norge er forekomsten høyest blant stoffmisbrukere, men det har også vært epidemier blant menn som har sex med menn. Hos 5- av de smittede klarer ikke kroppen å kvitte seg med viruset innen måneder.


Du bør derfor ikke belage deg på å vente til du kjenner symptomer før du går til legen. Den kroniske hepatitt C kan forløpe helt uten symptomer eller forårsake en rekke mindre alvorlige symptomer som tretthet, periodevis trykk under nederste ribben på høyre side samt ledd- og muskelsmerter. Flere av dem har navn etter bokstavene i alfabetet deriblant hepatitt A, hepatitt B, hepatitt C , hepatitt D og hepatitt E. Virusene har ulike smittemåter og seinfølger. Forårsaket av hepatitt C -virus (HCV). Blod: Blodtransfusjoner.


Kan også smitte fra mor til barn.

Seksuell smitte er mulig, men sjelden. Viruset kan bare overføres samtidig med hepatitt B-viruset. Forekommer i Norge hos injiserende stoffbrukere.


Kronisk hepatitt C gir hos de aller fleste ingen symptomer , men den kroniske betennelsen fører til at det dannes arrvev i leveren. Når arrvevet er utbredt betegnes tilstanden som skrumplever (levercirrhose). Slik blodprøve skal også tas uker etter avsluttet behandling, for å være sikre på at virus fortsatt er borte.


Det blir da også tatt leverprøver for å se at det ikke lengre er betennelse i leveren. Ved vellykket behandling vil antistoffene mot hepatitt C være det eneste sporet etter hepatitt C -infeksjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg