onsdag 25. desember 2019

Øvre luftveier

Luftveiene deles inn i øvre og nedre luftveier. De øvre luftveiene består av munnen, nesen, bihulene, svelget og strupehodet, mens de nedre luftveiene består av luftrøret og alle luftrørsforgreininger. Nesen, nesehulen og bihulene. Like innenfor neseborene finnes det celler som har store hår på overflaten.


De øvre luftveier er en serie med organer og biologiske kanaler (passasjer) som transporterer luft ned til lungene hos landlevende virveldyr. Organene omfatter nesen med nesehulen og nesegangene, munnhulen, svelget og strupehodet (som markere skillet til de nedre luftveier ).

Skillet mellom de øvre og de nedre luftveier går ved stemmebåndene. Bihulene regnes som en del av de øvre luftveiene. Unntaket er svelget og stemmebåndene, der slimhinnen er kledd med plateepitel. I nesen og nesehulen blir luften renset, fuktet og varmet opp før den passerer videre gjennom svelget.


Luftrør og spiserør skiller lag i strupen. Når vi svelger, vil strupelokket dekke over luftrøret slik at mat og drikke ikke kommer inn i. Her kan du lese alt om de øvre luftveier og resten av respirasjonssystemet. Den øvre luftveier refererer til et sett av anatomiske strukturer som virker sammen for å bære luft inn i lungene.


Sammen, svelget, strupehodet, nese, nesehulen, og munningen utgjør de øvre luftveier , selv om disse strukturene har ulike funksjoner.

Skjemaet legger ved informasjon om din datamaskin. Dette er kun teknisk informasjon med tanke på support, og kan ikke spores tilbake til deg som person. Det finnes en rekke behandlinger som hjelper. Sykdommen er spesielt forårsaket av komplikasjoner de er meget farlig, da.


I uka etter ble jeg bedre og var på jobb. Men mot helgen fikk jeg en nedtur og ble dårlig igjen. Dro på nytt til legen og nå var crp oppe i 23. Ble delvis sykmeldt fra jobb, da jeg ble fort sliten og orket ikke stort.


Fikk etter hvert en kraftig hoste med slim, men ingen tegn til lungebetennelse, kun noe som sitter i de øvre luftveiene. Merknader Korrekt prøvetaking er viktig for korrekt prøvebehandling. Lest det du trenger å vite om nesen og dens funksjon her.


Hevelse i slimhinner og økt sekretmengde gjør luftveiene trangere og fører til varierende grad av obstruksjon. Luftveisobstruksjon nedsetter eller hindrer fri passasje av luft til og fra lungenes luftsekker (alveoler). Obstruksjon som sitter i de øvre eller store luftveier — svelg, strupehode, luftrør (1), hovedbronkier (og 3) — kan skyldes sykdomstilstander, skader eller fremmedlegemer. Samtidig forekomst av allergisk rhinitt er assosiert med alvorligere astmasymptomer, større problemer med å kontrollere lungesymptomene og mer redusert livskvalitet. Sykdommer i øvre og nedre luftveier forekommer ofte samtidig.


Barnet har da symptomer på tette øvre luftveier i tillegg. Trakeo-bronkomalasi, kan gi hoste alene, eller på grunn av sekundær PBB. Her har vi samlet en del råd og informasjon om hva vi i Apotek kan hjelpe til med ved ulike lungesykdommer.

Du finner også informasjon om ulike typer behandling og når man bør oppsøke lege.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg