tirsdag 10. desember 2019

Spedbarn og feber

Spedbarn og feber

Presise og raske termometer for måling av feber. En viktig hovedregel er at feber uten kjent årsak alltid skal konfereres med lege, og er en hyppig årsak til legekontakt. Feber hos spedbarn. Med feber mener vi rektaltemperatur på over grader.


Alle barn under tre måneder bør undersøkes av lege dersom de har feber , uansett allmenntilstan forteller Arden. Anbefalt førstevalg ved feber hos barn er paracetamol. Paracetamol er trygt og effektivt, og har lite bivirkninger når det brukes i riktige doser. Ibuprofen er andrevalg.


Effekten på feber og ubehag er sannsynligvis likeverdig med paracetamol, men ibuprofen er forbundet med mer bivirkninger og risiko for komplikasjoner. Spedbarn rammes hardest og kan bli ganske medtatte med uttalt tung og hvesende pust. Lungebetennelse - Infeksjon i nedre luftveier, hyppigst viral årsak hos barn. Gir ofte raskt høy feber , tungpust og nedsatt allmenntilstand. Urinveisinfeksjon - Vanlig bakteriell infeksjon i urinveiene.


Spedbarn og feber

Hos de minste kan feber være eneste symptom. Ellers anbefaler helsesøsteren at babyer og barn som får feber skal ta det med ro, og være hjemmet hvis barnet går i barnehagen. Sørg for å passe på at barnet først og fremst får i seg nok væske. Acetylsalisylsyre og barn med feber Acetylsalisylsyre (ASA) skal brukes med forsiktighet til barn, da det er grunn til å anta at det er en sammenheng mellom Reye’s syndrom og ASA brukt ved feber forårsaket av virusinfeksjon hos barn. Ved ettårs alder reduseres søvnen om dagen til en gang og i 2-års alder slutter de fleste helt å sove på dagen.


Siden feber også kan skyldes farlige infeksjoner, er det viktig å passe godt på den som er syk. Overvåk BLÅ og let etter faretegn jevnlig (også om natten) dersom årsaken til feberen er uklar. Alle som har feber , trenger å drikke mye for ikke å tørke ut.


Har barnet smerter og ubehag vil dette også lindres. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme fra barnehagen til det er feberfritt. Kroppen prøver å danne så mye varme at virus og bakterier ikke skal kunne overleve. På denne måte kan man si at feber er med på å bekjempe sykdommen. Hva kan jeg gjøre, når barnet har feber ? Et barn (eller en voksen) med feber har bruk for mer væske enn normalt.


Det er forferdelig første gangene de små er syke. Sannsynligvis går det helt helt fint, og over av seg selv Men ring legevakten og prat med dem. Hos spedbarn med høy feber , oppkast og vandig diaré kan væsketapet bli alvorlig i løpet av få timer. Klinisk alvorlig dehydrering forekommer også ved andre tilstander med oppkast, feber eller diaré.


Alvorlig dehydrering er relativt sjeldent ved febersykdommer uten oppkast og ved diarésykdommer uten oppkast hos barn som tar til seg drikke. Ta tempen Hvis barnet virker fornøyd og tilfreds og spiser som vanlig, er det sannsynligvis ikke veldig sykt. Det begynner gjerne med et kort forkjølelseslignende forstadium med feber og rask utvikling av et rødt, lett opphøyet utslett på mage og rygg. Det røde utslettet skal i løpet av et døgn bli til overflatiske blemmer, som lett sprekker og etterhvert tørker inn til skorper.


Rødhet, hevelse og smerter på stikkstedet forekommer fra tid til annen etter alle vaksiner som settes med sprøyte og kan vare i noen dager. Mange barn har gjentatte luftveisinfeksjoner med snue, hoste og feber. Dette er særlig typisk for barn mellom ½ til 2-års alder. Tilstanden kan være plagsom, men det er nesten aldri snakk om alvorlige infeksjoner.


Spedbarn og feber

RS-virus kan være årsak til lungebetennelse og tung pust hos barn under år, og noen av disse barna kan trenge. Jo yngre barnet er, jo lettere blir det alvorlig dehydrert ved feber og oppkast, sier helsesøsteren. Størdal forklarer at oppkast ved feber først kan bli farlig når det går utover væskebalansen.


Ved kraftig og langvarig oppkast er særlig spedbarn under ett år utsatt, de har mindre reserver og blir derfor lettere uttørket, sier legen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg