mandag 9. desember 2019

Symptomer på livmorhalskreft

Hos mange oppdages sykdommen tidlig, og i slike tilfeller er muligheten for helbredelse god. Livmorhalskreft er en ondartet kreft i den nederste delen av livmoren. Forebygging av limorhalskreft er til en viss grad mulig ved å ta HPV vaksine, unngå tidlig seksuell debut, unngå mange seksualpartnere og ved å unngå røyking.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. I tillegg til å ta celleprøve kan norske kvinner være bevisst flere symptomer som kan indikere livmorhalskreft. Denne artikkelen er over ett år gammel,.

Utviklingen av livmorhalskreft tar gjerne flere år, og går gjennom forstadier av varierende alvorlighetsgrad. Ikke alle pasienter har symptomer. Gjennomsnittsalder ved diagnosetidspunkt er år.


Tidlige stadium av livmorhalskreft gir sjelden symptomer. Noen pasienter kan ha symptomer i. Langt flere blir behandlet for forstadier til livmorhalskreft. Lær om symptomer på livmorhalskreft du bør vite om!


Dersom man får symptomer er det ofte fremskreden kreft.

Kreft i livmoren oppstår oftest hos kvinner som har passert overgangsalderen og ikke lenger har menstruasjon. Det første symptomer på livmorkreft er blødning utenom menstruasjon. Smerter eller trykk i underlivet er sene symptomer. I mange tilfeller vil ikke livmorhalskreft gi noen symptomer i tidlig stadium. Man vil likevel kunne oppdage sykdommen ved å ta en celleprøve fra livmorhalsen.


Opp mot av alle seksuelt aktive vil på et tidspunkt i livet være smittet. HPV er en fellesbetegnelse for mer enn 1forskjellige typer virus, som hvert har et nummer. Minst HPV-typer kan gi forstadier til - og kanskje senere i livet - livmorhalskreft.


HPV vaksine kan redusere risiko for livmorhalskreft senere i livet les om HPV vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet på helsenorge. Kreftregisteret er en forskningsinstitusjon. Les mer om forebygging av kreft - alle kreftformer.


Vi kjenner i dag ikke årsaken til livmorhalskreft. Infeksjon med humant papillomavirus (HPV) har vist seg å være en viktig faktor i utviklingen av livmorhalskreft. Hvordan stilles diagnosen?


Gynekologisk undersøkelse gjennomføres i lett narkose med vurdering av svulstens størrelse og utbredelse. Med millioner kroner fra Kreftforeningen skal toppforskere fra hele verden sørge for at pasienter som ikke blir friske av sin kreftsykdom, får ta større del i egen behandling og oppfølging. Den forårsakes av noen spesifikke varianter av et seksuelt overførbart virus, humant papillomavirus (HPV).

I Norge er det rundt 3nye tilfeller hvert år og gjennomsnittsalderen på kvinnene som får det er år ved diagnosetidspunktet. Hvis du opplever symptomer bør du ta kontakt med legen din for henvisning til gynekolog. Gynekologen kan i tillegg til å gjennomføre en vanlig gynekologisk undersøkelse også gjøre ultralyd for blant annet å se på tykkelsen av livmorslimhinnen din. Ved symptomer er kreften ofte framskreden.


Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er infeksjon med humant papillomavirus (HPV). Kreftsykdommen er i tilbakegang på grunn av screeningsprogrammet og ytterligere reduksjon kan forventes på grunn av vaksinasjon. Screening dreier seg i all hovedsak om å teste mange og antatt friske for å finne noen få syke. HPV-viruset er årsaken til livmorhalskreft. Over av prøvene som tas i screeningprogrammet mot livmorhalskreft , er normale eller såkalt negative celleprøver.


Selv om dette kan ha andre enn livmorhalskreft årsaker, er det best å undersøke problemet så snart som mulig, for å finne kilden til smertene. Vanligvis forløper HPV-infeksjon uten symptomer. Hos over går infeksjonen over av seg selv etter ½ - ½ år, men hos om lag blir det en persisterende infeksjon som gir risiko for kreftutvikling. Symptomer og forløp.


Naturlig immunrespons på HPV er svak, blant annet fordi infeksjonen er lokal i overflateepitel og ikke medfører.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg