onsdag 4. desember 2019

Er feber smittsomt

Feber er ikke en sykdom, men et symptom på forskjellige sykdommer. En del av disse sykdommene kan være smittsomme , det gjelder infeksjonssykdommer. Disse overføres gjerne ved små vanndråper som kommer i lufta når man nyser eller hoster. Vanlige symptomer er høy feber , nedsatt allmenntilstand og hoste med slim.


Hosting kan bidra til å spre sykdommen, ved at en frisk person puster inn dråper som henger i lufta. Denne lungebetennelse-varianten er nok den mest smittsomme , og man er mest smittsom i starten av sykdomsforløpet, forklarer Tangen, men understreker at hvorvidt man blir smittet og syk avhenger i stor grad av.

Lungebetennelse (pneumoni) er en utbredt sykdom. Hoste, feber og generell sykdomsøflelse er noen av symptomene. Les mer om betennelse i lunger her. I bhg der sønnen min går er det blitt utrolig strengt, har barna feber endag så må de holdes hjemme dagen etter også.


Mener også at det er for det beste om barnet har vært i dårlig form. Men i dag ringte dem (IGJEN) fra bhg å sa at sønnen min hadde feber , jeg spurte om den var veldig høy, å den v. Forkjølelse er litt verre å svare på,. Influensa er en svært smittsom virusinfeksjon som gir feber og smerter i kroppen i tillegg til luftveissymptomer.

Vanligvis blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av en vintersesong. Akutt poststreptokokk glomerulonefritt opptrer gjerne 1-uker etter en halsinfeksjon eller impetigo. Klassiske symptomer er allmennsymptomer med feber og magesmerter, oliguri med mørk urin og mindre ødemer, ofte periorbitalt. Sykehistorien med halsbetennelse og feber med utvikling av et flammende rødt utslett er typisk. Bringebærtunge (se bilde) er også typisk.


Diagnosen kan derfor i de fleste tilfeller stilles med sikkerhet uten andre tilleggsundersøkelser. Påvisning av streptokokker ved hurtigtest i halsprøve bekrefter diagnosen dersom man er i tvil. Det viser at immunsystemet er i gang med å oppdatere seg, sier Thomsen.


Det er faktisk et godt tegn. Hun er avdelingsdirektør ved avdeling for influensa og spesialist i samfunnsmedisin. Og det er dette som gjør at vi blir snørrete, får vondt i halsen, hoster, får feber , vondt i hodet og blir slappe. Og når symptomene kanskje er på sitt verste, er vi også aller mest smittsomme. Du er mest smittsom de første 2-dagene av forkjølelsen.


Etter dette er det få virus igjen på slimhinnene, forteller Braathen. Er en ørebetennelse smittsomt ? De forårsaker smerte og feber , men mange foreldre er ikke sikker på om det er trygt å sende sine barn til skolen hvis hun har ørebetennelse på grunn av risikoen for å smitte andre barn. Vannkopper er mest smittsomt 1-dager før utbruddet kommer.


Sykdommen gir et kløende utslett, og det er vanlig med feber.

De fleste blir bra uten behandling. Akutt bronkitt er smittsomt , og starter ofte med tørrhoste — gjerne om natten. Etter noen få dager går hosten over til å bli mer produktiv, og det er vanlig å få lav feber (ofte omkring °C), utmattelse og hodepine. Feberen og utmattelsen kan vare ned til noen få dager, men den produktive hosten kan vare i noen uker. Influensaviruset er svært smittsomt og spres når vi hoster og nyser.


Viruset kan sveve lenge i luften når det er festet til små partikler, og kan lett fanges opp når man puster. Viruspartiklene kan også feste seg til ulike overflater som for eksempel dørhåndtak. Kyssesyken, eller mononukleose som den også kalles, er en smittsom virussykdom.


Den skyldes et virus som heter Epstein-Barr (forkortes EBV). Noen egentlig behandling finnes ikke. Det finnes legemidler som demper feberen, men feber er en del av kroppens forsvar ved infeksjoner og skal ikke nødvendigvis behandles - Feber er kun smittsomt i den forstand at mange tilstander som gir feber er smittsomme , og de vanligste er forkjølelse og influensa. Kilde: Spesialist i Allmennmedisin hos Din Lege AS, Andreas Fismen.


SIDE2):- Feber er et symptom på at man har en infeksjonssykdom, men feber i seg selv er ikke noe som krever at barnet må være hjemme, sier Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg