torsdag 26. desember 2019

Såre brystknopper amming

Såre og vonde brystvorter. Det er vanlig å føle ømhet i starten av ammingen, men åpne sår er et tegn på at noe er galt. Den vanligste grunnen til såre eller vonde brystknopper er at barnet ikke har et godt sugetak, og at brystknoppen havner mot den harde delen av ganen i stedet for lengre bak der det er mykt. Krem til såre brystknopper - Tidligere anbefalte man å lufttørke såre bryst, gjerne med noen dråper morsmelk på, etter hver amming. Dette har vi nå gått bort fra når sår og sprekker allerede har oppstått, siden lufttørking bare fører til at sår vil sprekke opp igjen.


De fleste mødre opplever at brystknoppene blir såre de første dagene etter at de har begynt å amme. Dette gir seg vanligvis i løpet av den første uken. Hos noen forblir brystknoppene såre , og ammingen oppleves som ubehagelig eller smertefull. Unngå ammeinnlegg i papir hvis de gir deg såre brystvorter (bruk heller ull eller silke) – Bytt våte ammeinnlegg med én gang! Vi gir gratis informasjon, veiledning og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk.


Dersom sårheten vedvarer til tross for riktig ammeteknikk kan årsaken være sopp, eksem eller at utdrivningsrefleksen er redusert eller svært langsom. Riktig ammeteknikk er det viktigste tiltaket mot såre brystknopper. Legg barnet inntil deg - mage mot mage.


Barnet skal ikke være nødt til å snu på hodet eller strekke hals for å rekke frem til brystet. La brystknoppen berøre barnets lepper slik at barnet gaper høyt. Prøv ulike ammestillinger for å avlaste det såre område.


Lufttørk brystet etter amming. La morsmelken som er igjen på brystvorten etter amming ligge og tørke ut. Det kan starte allerede etter kort tid på barsel.


Brystknoppen er ildrø og du aner en sprekk som er i ferd med å åpne seg for alvor. Du kjenner du gruer deg til å legge barnet til, og akkurat idet den lille suger tak som en sulten liten krokodille, rykker du til slik at brystknoppen akkurat rekker å få et ekstra tygg før krokodillen sitter fast. Ikke gå etter klokken når det gjelder amming og stell.


Dette kan føre til at man ammer for sjelden, og sakte med sikkert går melkemengden ned. Jo lengre ammeti jo mer melkeproduserende hormon lager kroppen din. Pass likevel på at barnet ikke bruker brystet som kos slik at du utvikler såre brystknopper. Kvinner som har vedvarende smerter og sårhet må få hjelp og veiledning for at det ikke skal gå utover ammingen. Hva kan jeg gjøre får ikke å få såre brystknopper ? Det viktigste av alt er riktig ammeteknikk.


Sørg for at barnet gaper høyt og har mest mulig bryst i munnen, da belastes ikke brystknopper. Hold barnet tett inntil deg med munnen i høyde med brystknoppen, så det ikke henger og drar i den. Etter ammingen må brystet lufttørke godt. Dårlig sugeteknikk kan være med på å gi såre brystknopper. Hvordan forebygge såre brystknopper : Håndvask før amming.


Viktig med riktig ammestilling. Ta teppet av barnet før amming. Stimuler brystknoppen først. Få melken til å dryppe før barnet legges til. Mest mulig bryst i munnen.


Sopp som årsak til dette regnes for å være sjelden, men bør behandles med en soppkrem. Vi anbefaler bruk av Mycostatin salve, da det ikke er nødvendig å vaske av denne før amming. De fleste gravide vil ikke ha nytte av eller behov for å gjøre noe spesielt i svangerskapet for å forberede seg til amming.


Det er en gammel myte at herding av brystvorter i svangerskap er en fordel. I verste fall får du såre brystknopper før du har begynt å amme. Behandling av allerede såre knopper For å behandle brystknopper som er såre er første prioritet å fjerne årsaken til det – det vil si rette på sugetaket.


Når det er gjort, så er det ofte slik at man fortsatt er sår i starten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg