tirsdag 3. desember 2019

Kløe i huden kreft

Hvordan huden ser ut når du klør kan være avhengig av årsaken til kløen. Huden kan se helt normal ut, eller den kan være rød eller grov eller ha nupper eller blemmer. Gjentatte skraping eller hard kløing kan forårsake hevelse og fortykkede områder av huden som kan blø eller få infeksjoner. Den kan også komme som et tilbakefall i kanten eller på samme ste hvis ikke første behandling var effektiv nok.


Det er viktig å følge med på huden , slik at et eventuelt nytt tilfelle blir oppdaget så tidlig som mulig (se symptomer over). Kreften er vanligvis ikke mer hissig neste gang den oppstår. Når det skjer endringer i huden , og disse endringene består over ti bør man være oppmerksom.


Man trenger ikke å løpe til legen for den minste flekk, men oppstår det noe nytt som tiltar i størrelse kan det være lurt å få sjekket det opp, sier hudlege Dag Aandahl ved Hønefoss hudlegekontor. Plagsom kløe kan oppstå ved en lang rekke leverlidelser (hepatisk kløe ). Eksempler på slike tilstander er forstyrret galledrenasje i graviditeten , kronisk hepatitt , primær biliær cirrhose , gulsott som følge av blokkerte galleveier , primær skleroserende kolangitt , kreft i galleveiene , medikamentelt utløst forstyrret galledrenasje, ulike sjeldne arvelige sykdommer. En av de vanligste årsaker til kløe , uten bakenforliggende sykdom, er rett og slett tørr hud. Det er meget vanlig nå til dags, at mange dusjer alt for ofte, og især hvis man kombinerer dette med stadig innsåping av hele huden , så vil dette svært ofte bli for tøft for huden , og den blir uttørket og kan begynne å klø. Ved betennelsestilstander i tarmen, som for eksempel Crohns sykdom og ulcerøs colitt, kan tarmsykdommer gi kløe i endetarmsåpningen.


Hva er kløe i huden ? Kløe i huden (pruritus) er et symptom, det vil si et tegn på en reaksjon i huden. Ved kraftig kløe som ikke blir bedre i løpet av 1-uker. Kraftig kløe kan skyldes en alvorlig medisinsk tilstand.


Hovne lymfeknuter kjennes som klumper under huden. Dersom kløen forstyrrer nattesøvnen. Kløende hud kan påvirke livskvalitet, og langvarig kløe med tilhørende kløing av huden kan føre til hudskader, infeksjoner og arrdannelse. Diagnose av årsaken til kløe kan ta tid og innebærer en grundig gjennomgåelse av pasienten både med en fysisk undersøkelse og en anamnese, eller sykdomshistorie. Kreft , lever- og nyresykdommer og nevrologiske sykdommer som MS, kan ha kløe som symptom.


Også psykiske plager kan gi sterk kløe , ifølge dermatolog Bondevik. Det er mest vanlig hos eldre voksne, og dobbelt så mange kvinner som menn lider av kløende hud og kreft relatert til soleksponering. Noen andre kreftformer resulterer i ubehag i huden som kan påvirke hele kroppen eller visse områder. Pakkeforløp for kreft.


Du kan oppleve uvisshet og bekymring i forbindelse med en alvorlig sykdom som kreft. Psykiske reaksjoner. Vi har samlet noen råd og forslag til teknikker du kan prøve ut, som kanskje kan hjelpe deg.


Mistanken om kreft bør alltid vekkes ved uspesifikke hudsymptomer som flushing, nattesvette og nyoppstått tørr hud og kløe der man ikke finner annen forklaring. Mekanismene bak slike symptomer er oftest ukjent. Leukemi, lymfom og metastaser kan også involvere hud. Har av og til smurt ryggen med fuktighetskrem, det lindrer litt men føler ikke det løser problemet.


Det kan nevnes at det til å begynne med ikke føltes ut som kløe men mer som prikking eller noe som krøp under huden , men nå føles det mest som en vanlig kløe. Er ellers i fin form, og bruker ingen medisiner. Det er uhyre sjelden med slik kreft i hennes alder. Nevrodermatitt: Kalles også Lichen simplex chronicus og kommer av at man har klødd seg på én plass i lengre tid slik at huden fortykkes i området. Den fortykkede huden klør så av seg selv (reparasjonsrosess med frigjøring av histamin etc) og vedkomende fortsetter å klø.


Symptomene avhenger av hvor i galletreet svulsten befinner seg. Når svulsten sitter i en litt større gren av gallegangene, kan drenasjen av galle blokkeres. Kreft i hode- og halsregionen kan også vise seg som en kul på halsen. Det er for øvrig sjelden at hode- og halskreft sprer seg til andre steder på kroppen.


Disse symptomene kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Dette er en spredning til lymfeknuter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg