mandag 16. desember 2019

Halsbetennelse symptomer voksne

Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Hva er halsbetennelse med streptokokker?


Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse.

Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt.


Det er noen tiltak som kan minske plagene mens halsen blir bedre. Voksne skal behandles med antibiotika straks. De fleste leger er nå forsiktige med å skrive ut antibiotika til barn.

Ved bruk av antibiotika er fem dagers behandling vanligvis nok. Dette kalles antibiotikaresistens. Toksoplasmose er en annen sykdom med symptomer som kan ligne på kyssesyken.


Det er en parasitt som mange katter har, og det finnes over hele verden. Spesielt gravide bør ta forholdsregler mot toksoplasmose. Det kan gi et lignende sykdomsbilde med symptomer fra svelg, samt hovne lymfeknuter og mandler. Medisinsk behandling, er imidlertid forskjellig. Det er ikke anbefalt å gi barn under fire år-over-the-counter hoste medisiner av noe slag, med mindre rådet til å gjøre det av barnelege.


Grunnen til at barn er mer utsatt for halsbetennelse , enn voksne , skyldes av voksne har som regel hatt en variant av infeksjonen før, og immunforsvaret vil derfor være bedre forberedt på en mulig infeksjon. Det begynner vanligvis med at man får en vanlig forkjølelse med hoste, feber og vondt i halsen som ikke blir bedre, men verre, etter noen dager. Halsen kan være rø eller ha hvite flekker bak i svelget.


Tilstanden skyldest oftest virus, men kan også skyldes bakterier (streptokokker). Symptomer på lungebetennelse. Typiske symptomer er halssmerter, feber, hovne lymfeknuter på halsen og hodepine. Bakteriell halsbetennelse krever antibiotikabehandling, mens halsbetennelse som forårsakes av virus kun trenger egenbehandling. Ofte er halsbetennelse en sykdom som smitter mellom personer ved tett kontakt, som barn i barnehage, skole eller unge voksne i militæret.


Det som hjelper mot selve halsbetennelsen er antibiotika, men det finnes kjerringråd som lindrer smertene.

Bli kvitt halsbetennelse. Et eller flere av disse symptomene er tegn på halsbetennelse : svelgebesvær og vondt i halsen. Agderposten Medier AS er Sørlandets største mediekonsern, med hovedkontor i Arendal.


De uthevete symptomer får alle som får sykdommen. Denne kombinasjonen av sykdomstegn hos en som er mellom ca. Hvordan stiller legen diagnosen kyssesyken?


Legen vil stille diagnosen på bakgrunn av sykdomsbildet, blodprøver og en prøve fra halsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg