mandag 7. oktober 2019

Vannkopper spedbarn

Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sykdommen forekommer også hos voksne.


Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Gravide som ikke har hatt vannkopper bør vaksineres. Mange land har vaksiner mot vannkopper , men det inngår ikke i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

På generelt grunnlag er det ikke nødvendig å vaksinere mot vannkopper , men det er likevel noen pasientgrupper Jensen råder å ta vaksinen. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Er det noen behandling for vannkopper ? Siden smitten gir livsvarig immunitet, forekommer vannkopper meget sjelden hos voksne, men voksne som tidligere ikke har vært infisert, kan utvikle sykdommen.


Vannkopper er et virus og det vil derfor ikke respondere på antibiotika. Fordi fosteret får immunstoffer fra moren, betraktes spedbarn som immune mot sykdommen inntil de er 3–måneder gamle. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.

Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper.


Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus. Barn nr hadde vannkopper for uker siden. Dette er årsaken til at de aller fleste har gjennomgått infeksjonen i voksen alder. Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper. Den smitter ved dråpesmitte, det vil si at det finnes virus i spytt som spres ved hosting eller nysing.


En person er smittsom fra ca. Hva er tegnene på vannkopper ? Siden kan det spre seg til hårbunn, armer og ben. Dette viruset er svært smittsomt og spres når en kommer i kontakt med infiserte dråper fra noen som har hostet eller nyst, eller ved å ta på åpne sår hos en persom med vannkopper. Voksne og gravide som unntaksvis får sykdommen, blir gjerne mer syke enn barn blir.


Min baby på og en halv måned har fått vannkopper i dag. Noen som har erfaringer med babyer med vannkopper ?

Har deres fått feber? Slik det ser ut nå er det ikke så ille. Han har endel prikker, og det kommer stadig flere. Men han hadde ikke feber. Litt mer survete enn vanlig.


Kontakt også lege hvis det er et lite spedbarn som har fått vannkopper , hvis barnet har redusert immunforsvar, ved symptomer som kramper, rask pust eller unormal døsighet, og hvis det kommer puss i blemmene. Når kan barnet gå i barnehagen? Barnet skal være feberfritt og ha god allemenntilstand før det kan gå i barnehagen. Hos spedbarn er det typisk på kinn, panne, hals og strekkesiden av armer og ben.


I småbarnsalderen finnes det ofte i bøyefurene. Tørr hud klør lett, og bør forebygges med olje i badevannet og smøring av huden med fuktighetskrem etterpå. Hjelper ikke dette tilstrekkelig kan du smøre huden med hydrokortison 2-ganger daglig i inntil en uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg