mandag 7. oktober 2019

Urininfeksjon

Urinveisinfeksjon skyldes nesten alltid bakterier som infiserer urinveiene. Den skyldes som regel bakterier som kommer inn i urinblæra. Vannlatingen kan være smertefull.


Man opplever svie, hyppig vannlating og varmefølelse i underlivet under og etter vannlating. Hvorfor får kvinner oftere urininfeksjon enn menn? Alle kan få urinveisinfeksjon, men kvinner har et kort urinrør, derfor får de lettere og oftere tarmbakterier opp i blæren, enn menn gjør. Alle kan få en nedre urinveisinfeksjon, selv om det forekommer oftere hos kvinner enn menn, sier Larsen.


Ukompliserte urinveisinfeksjoner, det vil si blærekatarr hos ikke-gravide og ellers friske kvinner som ikke er spesielt utsatt for infeksjon, går ofte over av seg selv i løpet av tre dager til en uke. Den rammer kvinner oftere enn menn fordi kvinner har kortere urinrør. Man kan få infeksjon både i øvre og nedre del av.


Den vanligste bakterien er Escherichia coli, men andre bakterier kan også forårsake infeksjon. Det skyldes som regel bakterier som har kommet inn i urinrøret. Hos kvinner er infeksjoner i de nedre deler av urinveiene svært vanlig, mest på grunn av den korte veien mellom uriveisåpningen og anus, og det har ofte lett for å utvikle seg til blærekatarr fordi det er kort vei mellom urinveisåpning, via urinrør til blære (ca.


3-cm). Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Svie er heller ikke uvanlig.


Her er det tips til hvordan man kan bli kvitt urinveisinfeksjon. Hvordan forløper sykdommen? En urinveisinfeksjon er som regel overstått i løpet av et par dager. I sjeldne tilfeller kan sykdommen bre seg opp i nyrene og gi nyrebekkenbetennelse og eventuelt også blodforgiftning.


Hvor vanlig er urinveisinfeksjon hos menn? Både menn og kvinner kan få urinveisinfeksjon, men infeksjonen er langt sjeldnere hos menn. Her finner du informasjon om urinveisinfeksjon, herunder årsaker, diagnose og behandling. Trenger du resept mot urinveisinfeksjon kan Nettlegevakt hjelpe med dette. Svar fra legen innen en time.


Definisjon og årsak Urinvegsinfeksjon er nokså vanlig på hund. Tisper rammes oftere enn hannhunder. Eldre hunder rammes oftere enn yngre. Bakterier kommer som regel inn via urinrøret. For å forebygge urinveisinfeksjon er det viktig at ansatte og pasienter har god håndhygiene.


Dersom noen av pasientene har urinveisinfeksjon, må du som helsefagarbeider bruke hansker, desinfisere utstyr og bruke beskyttelsestøy etter gjeldende prosedyre der pasienten er. Denne tjenesten egner seg for deg som har hatt urinveisinfeksjon før og kjenner symptomene. Legen stiller diagnosen ved anamnese og urinprøver. Ved urinveisinfeksjon er det patogene (sykdomsfremkallende) bakterier i urinen.


En urinstix vil påvise leukocytter (hvite blodceller), og eventuelt proteiner og blod i urinen. KRY kan hjelpe deg med diagnose, behandling og medisinske råd allerede idag. Les mer om urinveisinfeksjon her.


Men, det kan være du gjør deg selv - og alle andre - en bjørnetjeneste. LES OGSÅ: Derfor får du urinveisinfeksjon Går over av seg selv - Får du en ukomplisert urinveisinfeksjon og er frisk ellers, så trenger du egentlig ikke antibiotika, mener allmennlege Sigurd Høye, som er tilknyttet Antibiotikasenteret for primærmedisin som forsker. Hva kan du selv gjøre?


Du kan nedsette risikoen for å få infeksjon i et sår ved å vaske det med vann og såpe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg