mandag 28. oktober 2019

Spredning av kreft

Metastase er spredning fra en kreftsvulst til andre deler av kroppen. Hvordan oppleves livet når kreft blir en del av hverdagen? Spredning av kreft i bukhinnen. De første månedene med kreftbehandling vil medføre forandringer i livet ditt.


Når du vet du må leve med kreft , kan det være du føler deg låst i denne forandringen – du vet ikke hva du kan forvente, og du vet ikke hvilke forandringer og overraskelser du vil møte på veien.

Nye tall: Kreft med spredning oppdages ofte for sent. Ferske tall fra Kreftregisteret viser at lungekreft og tarmkreft utgjør krefttypene som oftest fører til fjernspredning – den alvorligste. En ny behandlingsmetode, der legemiddelet Olaparib benyttes, ser imidlertid ut til å bremse spredningen betydelig.


Amerikanske forskere har testet legemiddelet og. Ukontrollert cellevekst. Kreft er ukontrollert vekst og spredning av celler. Det dreier seg ikke om én sykdom, men en gruppe sykdommer som har det til felles at kroppen har mistet kontrollen over celledelingen.


I kroppen foregår det hele tiden vekst og celledeling.

De fleste cellene i kroppen byttes ut over tid. Ved spredning av kreften (metastasering) vil man kunne få symptomer på dette, avhengig av hvor disse metastasene befinner seg. Ved diagnosetidspunktet har omtrent av de med nyrekreft allerede spredning til andre steder - at tilstanden initialt ofte er såpass symptomfattig er en viktig årsak til dette.


KREFT I NESEN: - To ganger er jeg rammet av kreft , og vet at lynet kan slå ned på nytt. Det jeg imidlertid kan styre, er hvordan jeg velger å takle og leve med det som skjer, sier Tine Kleive-Mathisen til ukebladet Hjemmet. Lymfogen spredning. Ved kreft kan kreftceller fra det opprinnelige organet spre seg til andre områder via lymfe, til lymfeknuter som drenerer organet.


Dette kalles lymfogen spredning. Noen ganger er en metastase det første tegnet man kan få på kreft. Etter en serie skader på arvestoffet har det utviklet seg en mikroskopisk primærsvulst som vokser uavhengig av vanlige kontrollmekanismer. Det er mange millioner kreftceller i en millimeterstor svulst.


Kreftcellene sender kjemiske signaler som bevirker tilvekst av små blodårer, for å skaffe seg ernæring. Mange blir friske av denne sykdommen ved hjelp av kirurgi og ved hjelp av cellegiftbehandling. Det er ikke alle som blir friske, men det er gode muligheter for å holde sykdommen i sjakk i mange år framover. En liten gruppe av dem som har denne kreften kan også få god effekt av immunterapi, sier Stensvold.


Flere enn før lever med kreft med spredning , men fortsatt er overlevelsen lav for pasienter hvor sykdommen har spredd seg når de får diagnosen.

Antallet menn og kvinner som får kreft øker kraftig. Det gledelige er at antallet som overlever kreft øker og de som ikke helbredes lever lengre og ny behandling gir bedre livskvalitet. Men det er store forskjeller, og noen store suksesser. Cirka prosent av mennene i studien hadde spredning ved inklusjon i studien. Klinisk undersøkelse av prostatakjertelen gjøres ved at legen fører en finger i endetarmen for å kjenne størrelse og form på prostatakjertelen.


PSA-konsentrasjonen i blodet skal måles ved mistanke om kreft i prostata. Den øker som regel ved kreft , men kan også øke ved godartede prostataplager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg