fredag 25. oktober 2019

Næringsstoffer i melk

Tre porsjoner med meieriprodukter om dagen kan bidra til at det daglige behovet for kalsium og jod dekkes. I tillegg får vi flere andre næringsstoffer fra melk og meieriprodukter. Mer enn prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter.


Derfor anbefaler Helsedirektoratet i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Næringsstoffene i melk finnes i mange av meieriproduktene. Ost er rik på proteiner, kalsium og vitamin B1 og mange av dem er laktosefrie.

Enkelte av vitaminene og mineralene i meieriproduktene er vanskelig å finne i andre matvarer. Med tre glass (ca. ½ liter) om dagen blir melk en betydelig kilde ikke bare til kalsium, men til vitamin B(riboflavin), jo vitamin B1 fosfor og andre vitaminer og mineralstoffer. Kumelk er ikke nødvendig i kosten. Mesteparten av verdens befolkning drikker ikke kumelk.


Alle næringsstoffer som finnes i melk , også jod og kalsium, kan lett fås med andre matvarer. I en tid da det var begrenset med mat ga melk en fordel til de som tålte den i form av energi og næringsstoffer. I mange land i verden drikkes melk både av barn og voksne. Maten vi spiser består av ulike næringsstoffer som har ulike funksjoner i kroppen.


Her får du vite mer om hvilke næringsstoffer som gjør hva, og hvilke matvarer du bør spise.

Hvorfor er det mer energi og næringsstoffer i tillaget mat enn i rå? Hva er forskjellen på enhetene kcal og KJ? Er det sant at vi får mindre næringsstoffer fra maten nå enn før?


Den positive helseeffekten av fisk blir hovedsakelig relatert til innholdet av de marine n-3-fettsyrene EPA, DPA og DHA, som har vist seg å ha en positiv innvirkning på hjerte- og karsykdommer. For eksempel så inneholder fruktyoghurt 85–prosent melk , og er en god vitamin- og mineralkilde. Lære hvordan man kan påvise proteiner og laktose i melk.


Fehlings væske er en mørk blå løsning som skifter farge til mursteinsrød når den varmes opp med et monosakkari samt disakkaridene melkesukker (laktose) og maltsukker (maltose). Les mer om hva melken bidrar med i kostholdet vårt. Et daglig inntak av magre meieriprodukter er viktig for å sikre nok av enkelte næringsstoffer , særlig kalsium og jod.


Velg meieriprodukter med lite fett, salt og tilsatt sukker. Tre glass melk om dagen dekker over av anbefalt inntak av kalsium. Melkens næringsstoffer. Poteter er sunt, til tross for karbohydrater!


Proteinet i poteter er av høy kvalitet, på lik linje med kjøtt og melk , dvs. Te, kaffe og garvesyre hemmer jernopptak. Det samme gjør kalsium (som det er mye av i melk ). Fettet i melka er samlet i små fettkuler som er omgitt av en membran.


Hvis fettkulemembranene ødelegges, frigis fettet og lipasenzymene i melka vil spalte melkefettet til frie fettsyrer. Men hvilken melk bør du velge om vil ha i deg mest næringsstoffer ?

Forskjell i fettinnhold. Fra helmelk via lettmelk til skummetmelk så synker fettinnholdet i melken. Naturlig varierer fettinnholdet i melk med til. Fettinnholdet avhenger blant annet av hva slags fôr kua får, kurase og melkeperiode. Grønnkål, appelsiner og brokkoli er sunne kilder til både lettopptakelig kalsium, andre viktige næringsstoffer og helsefremmende plantestoffer som ikke finnes i ku- melk.


Kalsium finnes i mange matvarer. Uncategorized vegansk kosthold. Faktisk er det ingen annen drikk som har like mange næringsstoffer fra naturens side.


Med tre meieriprodukter om dagen dekkes over av ditt kalsiumbehov. Den mest brukte melken er kumelk fra tamfe, men i bestemte regioner av verden drikkes også melk fra geit, hest, rein, vannbøfler, kameler og jak. I Norden er det bare geitemelk som har betydning ved siden av kumelk, mens man i Frankrike produserer atskillig sauemelk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg