torsdag 3. oktober 2019

Rød flekk på huden

Hudkreft er ondartet svulst i huden. De tre vanligste formene for hudkreft er basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og malignt melanom (føflekkreft). Disse tre krefttypene er sterkt assosiert med soleksponering: Enten total dose gjennom livet eller antall og alvorlighetsgrad på solforbrenninger.


Har du en nyoppstått rød flekk på kroppen, som gjerne har vokst seg stor på kort tid og skiller seg ut fra de andre føflekkene, bør du oppsøke en lege – og det spesielt hvis den har begynt å klø eller blø, sier Al-Mustafa. Røde flekker på huden bør ikke føre til ubehag.

Hvis de gjør vondt, klør eller plager deg på andre måter, bør du oppsøke lege. Hvis det å berøre dem forårsaker blødninger, dra til en hudlege. Vær oppmerksom på farge og form. Misfarget hu utslett, akne og sår er blant tilstandene som kan bety noe annet enn først antatt. I tilfeller hvor jeg oppdager unormaliteter i huden , spesielt eksemtyper som ligger i groper og over føflekker, så sender jeg personen rett videre til en lege for nærmere undersøkelse.


Solpåvirkning av huden kan gi økt celledeling i huden. Dette begynner ofte som en rød flekk som skjeller noe.

Vanligst er forstadier til hudkreft som kalles aktinisk keratose. Det ses som røde skjellende flekker i huden. Når det utvikler seg videre dannes mer unormale celler i det øver hudlaget (Bowens disease).


Det finnes ifølge Guldbakke flere typer basaliomer, og de deles inn i grupper etter utseende og vekstmønster. Vanlig basaliom begynner som en liten, rød utvekst i huden. Den har ofte en skinnende overflate, og i blant kan man se synlige blodkar i hudforandringen. Pigment basaliom produserer pigmenter. Vi har alle føflekker i huden.


De dannes i barneårene og opp i voksen alder. Etter hvert som man blir eldre, slutter man å utvikle nye føflekker, men får da i stedet aldersvorter og pigmentflekker i huden , som skyldes soleksponering, har Lommelegens spesialist på hudsykdommer, Kjetil Guldbakke, tidligere svart en leser. Hvite flekker på huden kan også være forårsaket av hudsykdommer som eksem. Gibson, er MD lege og skribent for Mayo Clinic. Han sier at generelt en hvit flekk på huden er ikke en grunn til bekymring.


Barn med allergi pleier å ha eksem eller astma. Huden kan brekke med flere røde eller hvite flekker på torso, ben og armer. Milier: Milier er små hudcyster, som særlig rammer barhuden, og er som regel synlig fra fødsel av.

De ses som hvite små prikker under huden. Portvinsflekk: En Portvinsflekk (Port wine stain) er et medfødt fødselsmerke. Denne kan være noen centimeter i diameter, og opptrer ofte på øvre del av kroppen, overarmene eller halsen. Etter to til fire uker kommer det et utbrudd med tallrike, lignende, men mindre, flekker. Har en åring som i en uke har hatt en rød flekk på låret.


Den er ikke større enn en lillefingernegl og kjennes tørr ut. Nå når han badet Kjente jeg at han hadde en enda mindre slik flekk bak på leggen, men den var mer hudfarget. Han virker ikke plaget av det og det klør ikke , sier han.


Myntformede flekker, ofte på leggen og trunkus, hos eldre med tørr hud. Mange små og ovale makulopapuløse hudforandringer på trunkus. Sår med honninggule kruster, ofte rundt nese og munn. Misfarget hud , utslett, akne og sår er blant tilstandene som kan bety noe annet enn først antatt.


En annen type viser seg ved en eksemlignende flekk som er rød , og som flasser. Basalcellekreft vokser svært langsomt, og sprer seg aldri til lymfeknuter eller andre organer. Våre hudleger har oppsummert de vanligste årsakene, symptomene og behandlingene av ulike typer utslett på linkene under.


Flate flekker omtales som makler, mens små kuler (papler) og knuter (noduli). På lys hud er pigmentflekker meget godt synlig, og de fleste ønsker å fjerne melasma og lentigines. Utslett kan opptre I ulike farger og former. Ved valg av behandling tas hensyn til hvor dypt i huden pigmentet er lokalisert. I tilfeller hvor pigmentet er lokalisert kun i overhuden kan det fjernes ved hjelp av TCA-peel (egen brosjyre) eller frysebehandling (flytende nitrogen).


Sopp ellers på kroppen blir gjerne kalt for ringorm”. Eksempler på hudsykdommer som gir utslett eller andre hudforandringer er: EkseHuden blir rød og væskende eller tørr og skjellete. I noen få tilfeller kan pasienten berette om forutgående luftveisinfeksjon eller diffuse plager som slapphet, hodepine, uvelhet. All informasjon på NHI.


Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg