fredag 11. oktober 2019

Hvordan få anoreksia

Første steg på veien er å tørre å oppsøke hjelp. Det kan ofte være vanskelig å fortelle om problemene hjemme eller på skolen, men hos en lege eller helsesøster vil du møte fagfolk som har lang erfaring med liknende tilfeller. Noe av det aller vanskeligste er ofte å finne styrke og motivasjon til å få bukt med problemene sine. Forskning viser at samtalebehandling (psykoterapi og kognitiv terapi) kan ha god effekt i behandling av anoreksi.


I terapi ser man på hvordan tanker og forestillinger påvirker både symptomer og atferd. Du vil få kostholdsråd som hjelper deg å gå opp i vekt på en kontrollert måte. Noen vil også trenge vitamin- og mineraltilskudd.


Foreningen kan sette deg i kontakt med lokallag for mennesker med spiseforstyrrelser og deres pårørende. SPISFO har også en egen informasjons- og krisetelefon, som er åpen for alle. Hei :) Jeg bare lurte på hvordan man får anoreksia. Og en ting om bulimi, venninna mi har det.


Og ho har ikke prøvd å kaste opp selv, det bare skjedde, hun blir veldig kvalm, spyr opp maten sin, og har etterpå ingen matlyst eller så spiser hun MASSE og spyr det opp etterpå. Anoreksi (anorexia nervosa) er en spiseforstyrrelse der personen som rammes har en endret kroppsoppfatning og et tvangspreget forhold til mat og trening for å oppnå lavere vekt. Jeg fikk et spørsmål fra Hakkespett,som lurer på hvordan man får en spiseforstyrrelse. Så jeg skriver et eget innlegg på dette siden det kanskje er flere som lurer på dette. I stedet for å tenke at man må, skal og bør trene, så må pasientene få hjelp til å få et sunt forhold til aktiviteter som er tilpasset hver enkelt, sier Bratland-Sanda i et intervju med NRK.


Les mer: Fysisk behandling kan brukes i behandling av spiseforstyrrelser. Dersom du har anoreksi, er det ofte slik at du selv ikke forstår hvordan du oppfører deg. Du kan føle skam og skyld over det, og du kan si til deg selv at ingenting er galt. Men anoreksi er skadelig.


Hvordan få anoreksia

Etter vår kliniske erfaring er det ikke få unge som forteller at det at man kan kaste opp når man har overspist, ja det lærte jeg da jeg hørte legen fortelle om symptomene ved bulimi. Hun sa at det er farlig å få bulimi fordi oppkast kan skade tennene, men det tenkte jeg gjaldt alle andre enn meg selv. Det kan være utfordrende å være pårørende eller ha en venn med anoreksi. Det er lett å bli bekymret og føle seg hjelpeløs når den man er glad i sulter seg syk. Anoreksi går sjelden over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli frisk.


Anoreksi utgjør om lag ti prosent av alle spiseforstyrrelser. Ved anoreksi er den syke som regel undervektig, har stor frykt for vektoppgang og har forstyrrelser i eget kroppsbilde. Spiseforstyrrelser er alvorlige tilstander som rammer flere jenter enn gutter. Tilstanden kan være svært alvorlig, og for dem som rammes av denne sykdommen er det viktig å få helsehjelp.


På overflaten handler spiseforstyrrelser om mat, kropp og vekt. De underliggende årsakene til at en person utvikler en spiseforstyrrelse, er det ofte vanskeligere å få øye på. Hva er en spiseforstyrrelse? Her kan du lese om hvordan andre i samme situasjon har opplevd å få og å leve med sykdommen. Heftet kan også være nyttig for helsepersonell og for dine nærmeste pårørende.


I tillegg kan informasjonen i heftet brukes som grunnlag for samtaler med helsepersonell eller i samtale-grupper med andre med diagnosen. Hvordan kan vi gjøre dette? For det første ærlighet.


Du bør ikke gå bak ryggen på de du er glad i. Du må ikke lyve, eller forsøke å lure mat i dem. Det finnes få absolutte regler om hva som er riktig å gjøre. Spør den som lider om hvordan hun eller han vil ha hjelp. Hun føler seg endelig frisk etter å ha hatt anoreksi i mange år.


Hva og hvordan bør hun spise for å få i seg nok og næringsrik mat? Professor Jorunn Sundgot-Borgen gir henne råd. Den skulle føre til tre år i mørke.


Foreldrene er ofte forvirret, og kjærester og venner synes det er vanskelig å forstå. Og han eller hun som strever med mat, kroppsbilde og selvfølelse kan være ganske forvirret over seg selv. Mange behandlere er også forvirrete.


Noe kan kanskje forstås litt bedre gjennom beskrivelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg