torsdag 10. oktober 2019

Symptomer laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse betyr at du har nedsatt toleranse for melkesukker (laktose). Typiske symptomer er rumling i magen, oppblåsthet og vandig diaré. Hos de fleste medfører laktasemangel ingen eller kun ubetydelige symptomer.


Man får da symptomer på laktoseintoleranse. Vanlige symptomer er oppblåsthet, luftplager og vandig diaré som kan variere fra lite plagsomme til sterke. Om symptomene vedvarer er det viktig å få en grundig legeundersøkelse for ikke å overse annen alvorlig sykdom.

Symptomer fra mage og tarm kan ha mange årsaker. Det er mye laktose i morsmelk, slik at vi alle tåler laktose fra fødselen av, sier Glemminge Arnesen. Befolkninger som ikke har denne forandringen, eller mutasjonen, mister ifølge NHI laktaseaktiviteten i løpet av barndommen, og utviklder med det laktoseintoleranse.


Hvordan vet jeg om jeg har laktoseintoleranse ? Dersom du mistenker at du har laktoseintoleranse bør du derfor ta kontakt med fastlegen. Kanskje er symptomene tilfeldige, eller kanskje de skyldes noe annet enn maten. Hos Vitusapotek og vitusapotek.


Gassdannelse og diaré er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse.

Hva kan jeg spise når jeg har laktoseintoleranse ? Har du laktoseintoleranse er det ikke nødvendig med et melkefritt kosthold. Melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er to ulike måter å ikke tåle melk på og må ikke forveksles. Tilstanden er en vanlig årsak til at større barn og voksne ikke tåler melk. Ved laktoseintoleranse har man problemer med å fordøye laktosen (melkesukkeret) i melken.


En gjennomgående misforståelse er at man blir nødt til å kutte ut alt av meieriprodukter. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Den primære formen er en normal tilstand for av jordens befolkning, og gir kun symptomer ved inntak av produkter med laktose. Ved den primære formen mister du evnen til å fordøye laktose i 3-4-årsalderen.


Alle tåler laktose fra de blir født, men så avtar laktaseaktiviteten, og det oppstår laktoseintoleranse. Pasienter som har cøliaki for eksempel, kan oppleve at det tar fra til år å få riktig diagnose. Primær laktoseintoleranse debuterer vanligvis når barnet har begynt på skolen, da er det vanlig å få symptomer , sier Torbjørn Øien.


Tilstanden er svært hyppig, og forekommer hos 5–prosent av alle nordeuropeere, og hos så mange som prosent av voksne i Asia. Har man laktoseintoleranse så har man nedsatt aktivitet i laktaseenzymene dermed blir ikke laktosen spaltet til mindre molekyler og derfor blir de sendt videre til tykktarmen ufordøyd. Det er her problemet oppstår som skaper symptomer.


I tykktarmen tar bakteriene over jobben med å behandle laktosen. Ved diaré kan kroppen tape mye væske, noe som er uheldig for idrettsutøvere. En person som har laktoseintoleranse , kan gjerne tåle noe laktoseholdig mat og drikke.

Jo langsommere denne passage foregår, desto større sandsynlighed for, at laktosen kommer i kontakt med laktasen og kan spaltes, hvilket vil medføre færre symptomer. De fleste tåler litt. Slike symptomer får ikke pasientene dersom vi i stedet gir dem det lett fordøyelige karbohydratet glukose.


Dessuten har forskerne observert et merkelig fenomen når noen av pasientene får mat de reagerer på. Frostanfall – Litt etterpå får de frostanfall. De hakker tenner og vi må gi dem tepper til å ha rundt seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg