onsdag 23. oktober 2019

Små barn og feber

Små barn og feber

Presise og raske termometer for måling av feber. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne.


Små barn og feber

C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand. Infeksjoner og betennelser er andre eksempler som kan gi feber. Når små barn har feber er allmenntilstanden langt viktigere enn selve temperaturen. Les mer hos Apotek 1. Hun forteller at helsesøstre ofte henviser foreldre til fastlege, eller legevakt på kveld eller natt, dersom et barn både har feber og utslett, understreker hun.


Det er nettopp fordi vi nok er litt redde for å overse de barna som trenger behandling, sier Bakkeid. Det betyr at et barns temperatur kan svinge raskt, både opp og ned. Det betyr også at barnets temperatur blir veldig påvirket av omgivelsenes temperatur. Små barn har et temperatursenter som ikke er helt utviklet.


Det behøver ikke være noe alvorlig som ligger bak, og feber er i seg selv vanligvis helt ufarlig. Når vi snakker om høy feber , vil det si kroppstemperatur på 40°C eller mer. Som regel kommer feber sammen med andre sykdomstegn. Høy feber og oppkast hos barn kan tyde på flere ting.


Ved feber og oppkast må foreldre først og fremst forsøke å få barnet til å drikke. Hva er utslett med feber hos små barn ? Normal temperatur hos små barn varierer vanligvis mellom 3og 3grader, og stiger den til over 3grader, regnes det som feber. Vær imidlertid klar over at noen barn har større temperatursvingninger enn dette uten å være syke. I de aller fleste tilfeller dreier det seg om virusinfeksjoner. Verken i starten eller senere ble det gitt antibiotika, til tross for høy feber , høy CRP og moderat påvirket allmenntilstand.


Vinteren er en typisk tid barn blir syke med mye virusinfeksjoner, og selv om dager med feber er mye, er det ikke uvanlig. Det regnes som normalt at små barn har alt fra 2-forkjølelser. De vanligste symptomene er øreverk og feber. Andre tegn på ørebetennelse hos barn er nedsatt hørsel.


De yngste kan gråte mer enn vanlig og være vanskelig å roe ned. Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast, med diaré og feber etter hvert. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon. De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Rundt 1-årsalderen vil mange barn ha fått de åtte fortennene.


Små barn og feber

Deretter kommer 1-årsjekselene, hjørnetennene og de bakerste 2-årsjekslene i tur og orden til barnet er 2-år. Felling av melketennene begynner i 5-6-årsalderen. Er det vondt å få tenner? Tannfrembruddet skjer uten sår, men det kan gi trykk og kløe. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri.


I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn. Diaré med eller uten brekninger. Barn med diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie.


Dette gjelder også bleiebarn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg