tirsdag 1. oktober 2019

Hvorfor høyt blodtrykk

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Høyt blodtrykk heter hypertensjon på det medisinske fagspråket.


I Norge har rundt av den voksne befolkningen høyt blodtrykk. Det er en myte at høyt blodtrykk har ikke noe med personlighet å gjøre, og det er ikke slik at folk med høyt blodtrykk er nervøse, hyperaktive folk.

Kan vi gjøre noe selv for å senke trykket? Er lavt blodtrykk like ille? Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket , altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene).


Det er dette blodtrykket som måles på legekontoret. Som regel er det vanskelig å finne ut hvorfor så mange får høyt blodtrykk. Blodtrykket angis med to tall atskilt av en skråstrek.


Arv kan påvirke, men det har sannsynligvis ikke så mye å si, ifølge Kristensen. Dersom du har familiemedlemmer med høyt blodtrykk , vil jeg anbefale å gjøre de tiltakene du kan, for å redusere risikoen for å få det selv.

Du bør også få målt ditt blodtrykk. Det er ikke relativt farligere for eldre å få høyt blodtrykk , faktisk kan de eldre ofte trenge et litt høyere trykk enn yngre. Men det kan være veldig farlig for både eldre og unge hvis de får et veldig høyt blodtrykk akutt, det vi kaller et ondartet høyt blodtrykk , sier Bryhn. Da kan man for eksempel få slag eller andre bivirkninger.


Her får du viktig informasjon om blodtrykk. Mange tror at de vil kjenne det dersom blodtrykket blir for høyt , men høyt blodtrykk gir deg vanligvis ingen symptomer. De fleste som har høyt blodtrykk , føler seg ikke syke. Personer som har gått med høyt blodtrykk i mange år, har ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer. Dette er tegn på at hjertet er belastet.


Hvem som får høyt blodtrykk er vanskelig å si, men overvekt, stress, dårlig matvaner, røyking og høyt inntak av alkohol er ting som kan øke risikoen. Risikofaktorer ved høyt blodtrykk. For lite fysisk aktivitet er ytterligere et eksempel på hvorfor du får høyt blodtrykk. Resultatene fra FEMALE HEART- prosjektet vil bidra til å forklare hvorfor høyt blodtrykk er så skadelig for kvinnehjertet, og på den måten medvirke til riktigere behandling av høyt blodtrykk hos kvinner, sier professor Eva Gerdts som leder det store forskningsprosjektet om kvinnehjertet. Leger kaller ofte høyt blodtrykk for hypertensjon.


Hvis du har én høy blodtrykksmåling, må du måle blodtrykket ved to eller flere anledninger for å bekrefte at du har høyt blodtrykk. Hva er egentlig høyt blodtrykk og hva regnes som for høyt ?

Hva kan man gjøre selv? Når må det behandles? Men langt fler har forhøyet blodtrykk (1).


Nyrene bidrar til å holde blodvolumet og natriuminnholdet i blodet konstant, slik at blodtrykket holdes normalt. Hvordan bør det måles? Et høyt saltinntak bidrar til økt blodvolum og følgelig mer trykk i pulsårene.


Lavest er trykket ved hvile om natten. Det skal lite til av anstrengelser eller aktivitet før. Vi antar at én av ti nordmenn over år har et så høyt blodtrykk at de trenger behandling. Det er en nær sammenheng mellom høyt blodtrykk og livsstilssykdommer som diabetes, fedme og hjerte- og karsykdommer. Et høyt blodtrykk over lengre tid kalles hypertensjon.


En økning i blodtrykket er en normal reaksjon som følge av f. At noen har høyt blodtrykk betyr altså at de også har høyt blodtrykk når de normalt sett ikke burde hatt det, for eksempel når de hviler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg