mandag 14. oktober 2019

Tuberkulose symptomer

En meget nært beslektet bakterie, Mycobacterium bovis, som er årsak til kvegtuberkulose, kan også gi sykdom hos mennesker, men denne sykdommen er ikke noe problem i Norge i dag. Symptomer på tuberkulose. Lungetuberkulose er den vanligste formen for tuberkulosesykdom, men det er også mulig å ha tuberkulose i for eksempel lymfekjertler, skjelettet eller bukhinnen.


Det er bare tuberkulose i lungene som kan smitte andre. Den rammer oftest lungene, men kan også ramme andre organer i kroppen. Tuberkulose er en sykdom forårsaket av tuberkelbakterier.

For eksempel er det mulig å få hjernehinnebetennelse, betennelse i beinmarg, lymfeknuter, tarmer, urinveier, hjertet og binyrer. Er du helse­personell? Ved å oppgi dette kan du få bedre tilpasset innhold etter om du har formell helsefaglig kompetanse eller ikke. Det er kun tuberkulose i lungerne, der smitter. Sådan udvikler tuberkulose sig i kroppen?


Når du trækker vejret, kan der komme tuberkulose baktierer, (som også kaldes tuberkelbakterier,) automatisk ned i lungerne. I løbet af cirka seks uger opstår en lille betændelse, som sjældent giver symptomer. Det hedder en primærinfektion.

I Baltikum og Russland er sykdommen også et stort problem ettersom motstandsdyktige bakterier der er svært vanlige. Virusinfektion med bronkitis, lungebetændelse, KOL og lungekræft kan alle give næsten samme symptomer som tuberkulose. Hvis røntgenbilledet af lungerne giver den mindste mistanke om lungekræft, vil der blive suppleret med en CT-scanning og foretaget undersøgelse for kræftceller.


Blandt smittede personer med tuberkulose er det kun hver 10. Et par uger efter, at man er blevet smittet med tuberkulose , begynder immunsystemet at angribe tuberkulosebakterierne. Virusinfeksjon med bronkitt, lungebetennelse, røykelunger og lungekreft kan alle gi nesten samme symptomer som tuberkulose. Undersøkelse for kreftceller i oppspytt vil alltid foretas når det er mistenkelig skygge på lungerøntgen. Hvordan behandles tuberkulose ? Ved begge formene utvikler sykdommen seg relativt langsomt, og det er ofte alminnelige symptomer som tretthet, nattesvette, dårlig appetitt, vekttap og vedvarende feber.


Ved tuberkulose i lungene er det hoste, åndenød og oppspytt, som kan være blandet med. Frå dyret er smitta kan det gå kort eller svært lang tid til dyret viser kliniske sjukdomsteikn. Den spres med ørsmå dråper i hosten til folk som har lungetuberkulose.


Hvis du har blitt syk med tuberkulose , trenger du antibiotikabehandling i minst seks måneder. Faktorer som bidrar til utvikling av eksaserbasjoner og tilbakefall er utilstrekkelig varighet av hovedbehandlings, dårligere anti-behandling, dårlig toleranse tuberkulose medikamenter, å utvikle resistens mot disse mycobakterielle stammer. På verdensbasis regner man med at urogenital tuberkulose utgjør prosent av samtlige tilfeller av tuberkulose.


Langtkommen urogenital tuberkulose eksisterer ikke lenger i Norge. Det er mulig at man vil se flere nye tilfeller i årene fremover. Sykdommen smittes normalt via lufta, helst ved at syke hoster og at dråper med bakterier inhaleres av friske.

En regner med at en tredjedel av verdens befolkning er smittet, men. Selvom langt de fleste ikke udvikler sygdom, dør langt over million mennesker hvert år af TB. Hvis man er smittet med tuberkulose , udvikler man en vedvarende hoste, og der kan være blod i slimen fra lungerne. Andre symptomer på tuberkulose er feber, svedeture, drastisk vægttab, brystsmerter og vejrtrækningsproblemer.


En tuberkuloseinfektion kan også sprede sig til andre organer. Men det var alltid tilbake en sykdom som aldri forlot menneskene: tuberkulose. Til forskjell fra andre sykdommer hadde den et helt spesielt forløp, oftest langvarig med noen svært lett gjenkjennelige symptomer som hoste, feber, oppspytt og stadig svekket almentilstand.


Etter noen tid støtte det til en hentæring av hele organismen før døden. Personer med typiske symptomer på tuberkulose (hoste med over tre ukers varighet, særlig med oppspytt, feber og vekttap) har plikt til snarest å gi beskjed til lege og oppsøke legen for nødvendig undersøkelse, jf. Die Erkrankung wird durch verschiedene Arten von Mykobakterien (Mycobacterium-tuberculosis-Komplex) verursacht und befällt beim Menschen als Lungentuberkulose am häufigsten die Lunge, bei Immundefekt zeigt sich vermehrt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg