tirsdag 29. oktober 2019

Underlivssopp behandling

Gjærsoppen som forårsaker underlivssopp vokser best under varme, fuktige forhold. Derfor anbefales løstsittende bomullsundertøy heller enn tights for å forebygge candidaoppvekst. Her finner du flere generelle råd for å motvirke kløe i underlivet. Soppinfeksjoner starter i skjeden, og utvendig behandling med krem alene vil derfor ikke være nok.


Vagitorien føres inn i skjeden om kvelden, og kremen smøres rundt skjedeåpningen 2-ganger daglig i 1-uker.

Behandling av underlivssopp. Det har også kommet inn noen kjerringråd til behandling av underlivsopp. Skulle du ha flere er det bare å kommentere slik at flere kan få hjelp mot det. Sov uten undertøy for at man skal få luftet seg skikkelig. Smør med aloe vera gele.


Har du hatt underlivssopp før og kjenner igjen symptomene kan du enkelt behandle deg selv. Pevaryl og Canesten finnes i vaginalvagitorier og krem, og vi anbefaler å bruke en slik kombinasjonsbehandling for de aller fleste.

Symptomer på sopp i underlivet? Mistenker du det bør du se etter disse symptomene. Les om soppinfeksjon på Canesten her. Kortison- behandling og immundempende medisiner kan også føre til underlivssopp. Det er svært vanlig at gravide kvinner får soppinfeksjon, men også hos kvinner med diabetes.


SYNDER: Å gå lenge med vått badetøy kan gi infeksjon. Canesten er et reseptfritt legemiddel til behandling av soppinfeksjoner i underlivet og fotsopp. De vanligste legemidler mot underlivssopp er kremer eller stikkpiller til skjeden (vagitorier). Kremer og vagitorier inneholder ofte et medikament fra en gruppe legemidler som kalles imidazoler. Dette får du reseptfritt på apoteket.


Du trenger kanskje bare én dose. Dersom legen finner ut hva som forårsaker kløen, vil du få behandling rettet spesifikt mot den utløsende faktoren. Hvis legen mistenker at hud og slimhinner er påvirket av hormonmangel i forbindelse med overgangsalder, kan det være nyttig å prøve lokal eller generell behandling med kvinnelige kjønnshormoner (østrogener). Underlivssopp varierer i styrke, fra mild via moderat til alvorlig.


Selv om en mild underlivssopp kan forsvinne uten at du søker behandling , er det sjelden at det skjer.

Soppen oppstår i utgangspunktet fordi det er et misforhold i underlivet mellom gjær og bakterier. Det gir gode vekstforhold til underlivssoppen (kilde: 18). I de tilfellene der man opplever vedvarende eller tilbakevendende infeksjoner, er det bedre å forsøke en reseptbelagt behandling , da slike medisiner er sterkere enn de man kjøper på apoteket. Menn med soppinfeksjon kan også med fordel bruke en slik behandling , da det ikke finnes noen reseptfire medisiner som fjerner denne tilstanden hos menn. Når bakteriene drepes, får soppen overtaket og kan formere seg fritt.


Også behandling med kortison eller immundempende medisiner kan medføre soppinfeksjon i skjeden. Sopp er også ekstra vanlig i svangerskap, og hos kvinner med diabetes. Om barnet først har fått sopp i underlivet, bør dette behandles relativt raskt. Wollen mener at den beste behandling mot underlivssopp er å eliminere kontakten med urin og avføring. I perioder bør barnet gå uten bleie, slik at huden kan “luftes”, tipser barnelegen.


I tillegg kan urinveisinfeksjon også forårsake svie og kløe. Hvis du ikke har opplevd underlivssopp før er det derfor en god idé å sjekke med legen hva som forårsaker symptomene. Heldigvis finnes det ulike behandlinger for sopp i underlivet. Disse er enkle å bruke og får kontroll på symptomene relativt raskt.


Alle de ulike midlene til behandling av underlivssopp fungerer godt, så lenge man er flink og følger bruksanvisningen på pakken. Overdrevet bruk av legemidler er ikke anbefalt. Dersom man har behov for flere behandlinger, og soppen er vedvarende, bør man kontakte legen. Både stress, sykdom og søvnmangel kan forårsake det. Inntak av store mengder sukker eller raske karbohydrater kan også få soppen til å trives bedre.


Vanlig behandling av sopp i underlivet er kremer, tabletter samt vaginale stikkpiller, men det finnes kjerringråd for å fjerne soppen også. Kapselen skal svelges med et glass vann. Det finnes to typer behandling.


Diflucan kan tas når som helst på døgnet, med eller uten mat. Når bruk av bleie er nødvendig, må bleiene skiftes ofte slik at huden holdes tørr, og avføring må fjernes med en gang. Basisk såpe (høy pH) bør unngås.


Der rengjøring med vann ikke er tilstrekkelig, bør man bruke syntetisk eller oljeholdig vaskemiddel. De fleste kvinner opplever å få underlivssopp en eller flere ganger i livet. Men de som er hyppig plaget, bør ta en gjennomgang av risikofaktorene for infeksjonen. Sopp (spesielt Candida albicans) er normalt til stede i skjeden i små mengder.


Får den gode vekstvilkår kan den formere seg raskt og gi betennelse og ubehag. Mange kan oppleve at det plutselig oppstår kløe, svie og til og med utslett i underlivet. Utslett i underlivet kan være et symptom som kan skyldes en rekke helseproblemer og kan forekomme på en hvilken som helst del av det mannlige eller kvinnelige kjønnsområdet, finn riktig behandling for din tilstand!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg