torsdag 24. oktober 2019

Kols dødelighet

Et formål med den nye forskningen er å få fokus på områdene der de enkelte land gjør det dårlig, for å kunne sette inn tiltak som kan forebygge dødsfall. Hele land har lavere dødelighet av lungesykdommen kolsenn Norge. Bare fem land har høyere kols-dødelighet enn Norge. Kronisk obstruktiv lungesykdom ( KOLS ) er en underdiagnostisert sykdom med høy sykelighet og dødelighet. Symptomene inkluderer tung pust, kronisk hoste og tetthet i brystet.


Kols dødelighet

Personer med KOLS har ofte andre sykdommer som bl. SVERIGE: Pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom ( KOLS ) og lite kroppsfett har signifikant høyere dødelighet enn lungesyke med høyere andel fett på kroppen. Også det å være mann og eldre påvirket dødeligheten, ifølge en svensk studie blant pasienter med KOLS. Risikofaktorer ved kronisk lungesvikt hos KOLS -pasienter. Eirunn Waatevik Saure disputerer torsdag 21.


Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Predictors of arterial blood gases in COPD patients”. Aldersjusterte tall (Eurostat standardisert rate). Som de fleste andre sykdommer har kols en genetisk komponent. Det betyr at enkeltindivider vil være mer eller mindre sårbare overfor røyk og annen luftforurensning. Det viktigste du selv kan gjøre for å unngå å få kols , eller for å unngå bli sykere hvis du allerede har kols , er å stumpe røyken.


Siden den gang har det kommet mange nye medikamenter. Generelt bør retningslinjer revideres regelmessig, sier Refvem, som likevel understreker at nye retningslinjer ikke kan bygge på enkeltstudier. Kols - kronisk obstruktiv lungesykdom.


Kols skyldes vanligvis langvarig røyking, ved at slimhinnene i luftveiene blir betente over lang tid. Det kan føre til langvarig hoste, tung pust ved anstrengelser, og slim fra lungene med oppspytt. Røykere må slutte å røyke. Overvektige kols -pasienter vil ha nytte av vektreduksjon.


Alle anbefales regelmessig fysisk aktivitet og sunne livsvaner. Behandling av kols kan forøvrig skje ved bruk av en rekke ulike medisiner og andre tiltak. Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Tilstanden er en alvorlig komplikasjon ved kronisk obstruktiv lungesykdom ( KOLS ), forbundet med økt sykelighet og dødelighet.


De typiske symptomene er tung pust, morgenhodepine, blålig misfarget hud og generell utmattelse. Er det mulig å forutsi hvilke KOLS -pasienter som vil utvikle kronisk lungesvikt? KOLS -eksaserbasjoner er forbundet med økt systemisk inflammasjon, økt fall i lungefunksjon, redusert livskvalitet og økt dødelighet (1). KOLS KOLS er vanlig i sykehjem, men akutte forverringer kan være vanskelige å fange opp pga. Dermed blir formen også dårligere.


Regelmessig trening er derfor veldig viktig for alle med kols , og spesielt viktig for de med uttalt pustebesvær, slimproblematikk og for de som har vanskelig for å utføre hverdagsaktiviteter. Dette kan man også få medisiner for slik at man ikke kjenner seg så kortpustet, og slipper følelsen av angst for å ikke få puste. Mange med KOLS sliter med følelsen av å ikke få puste. Jo tidligere man oppdager kols , jo bedre er muligheten for å ta kontroll over sykdommen og påvirke sykdomsforløpet i positiv retning. Stadium er mild kols.


Det kjennetegnes vanligvis, men ikke allti med kronisk hoste og slim fra lungene. Under prosent av forventet lungekapasitet. Ingen medisiner kan helbrede sykdommen, men de kan lette symptomer og plager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg