tirsdag 15. oktober 2019

Hvor sitter lungene

Lungene , organ for respirasjon (åndedrett). Et voksent menneske i hvile trekker pusten 12–ganger i minuttet og opptar ved hver innånding (inspirasjon) cirka 5ml luft. For hver gang vi trekker pusten inn, kommer oksygen inn i lungene. Opplysningene du kommer med er litt sparsomme til å kunne gi et spesifikt svar på hva smertene dine kan skyldes.


Hos en rekke dyr er lungene enda større i forhold til kroppen, spesielt hos sjøpattedyr og dyr som løper eller flyr ofte og derfor har behov for større lungekapasitet.

Ubehaget sitter gjerne på siden av brystkassa eller bak i ryggen, og blir ofte verre når du hoster eller hvis du trekker pusten dypt. Hodepine er vanlig. Ved kraftig lungebetennelse blir allmenntilstanden dårlig, pusten rask, smertene i brystet sterke og feberen høy.


Det er også vanlig å hoste opp slim fra lungene. Blodpropp i lungen vil kunne gi forskjellige symptomer avhengig av størrelse og hvor den sitter. Svulsten har ofte rukket å vokse slik at operasjon ikke er mulig.


Ikke-småcellet og småcellet lungekreft utgjør samlet cirka av alle høygradig ondartede svulster i lungene.

Lymfeknutene ligger stort sett nær kroppens sentrum, slik at lymfe fra store vevsområder kanaliseres gjennom hver knute. For benas vedkommende ligger de fleste lymfeknutene i lysken, for armene i armhulen, for hodet langs halsen, for lungene i lungeroten og for tarmene i tarmkrøset. I lungene kommer blodet i kontakt med luft. Kroppen trenger oksygenet i luften, som via blodet blir frakta videre ut i kroppen. Lun-gene til et voksent menneske rommer 5-liter luft.


Hvis vi kunne brette ut lungene med alle sine små hulrom, ville de dekke et område på m2! Tarmene dine er veldig knyttet til det som skjer i lungene dine, så du burde alltid huske på det når du behandler lungene dine, spesielt hvis du vil forebygge at problemet kommer tilbake. Slim i lungene kan også være et resultat av dårlig fordøyelse av enkelte mattyper.


Ved bronkoskopien får du ført en kikkert (av fibre og bøyelig) inn gjennom nesen og ned i bronkiene, for at legen skal kunne ta vevsprøver og vurdere hvor stor svulsten er, og hvor den sitter. Navnet har de fått fordi klumpene i et mikroskop ser ut som små klumper med sand. Granulomene kan oppstå hvor som helst i kroppen, men forekommer vanligst i lungene eller i lymfeknutene som ligger i brystkassen. Flere granulomer kan flyte sammen til en større klump, som avhengig av hvor den sitter , av og til kan føles eller ses.


Regner med at det sitter sentralt fordi da trengs det like mye trykk for å pumpe blodet rundt i kroppen,. Bildet over viser hvor man finner kreft i tykktarmen. Bildet viser en persons tarmsystem sett forfra.


Symptomene på kreft i tarmen avhenger av hvor kreften sitter.

Til venstre på bildet blir derfor høyres side på pasienten. Som det fremgår av tegningen oppstår de fleste tilfellene av tykktarmskreft på venstre side i tarmen. Så snart du er sterk nok, bør du stå opp av sengen og bevege deg litt rundt for å trene opp lungene. Dette kan også bidra til at du får reise raskere hjem. Spør legen om hvor mye du bør bevege deg og om pusteøvelser kan være til hjelp.


Den videre utredningen omfatter oftest CT-undersøkelse (computertomografi) av lungene og øvre del av magen for å få med lever og binyrer. For å få tatt en vevsprøve, må pasientene oftest bronkoskoperes, det vil si at legen fører et rør ned i luftveiene og tar en liten vevsbit fra det området hvor svulsten sitter. De to lungene ligger i brysthulen, på hver sin side av brystskilleveggen.


Noen jegere er også for lite bevisst på hvor de må treffe, og det er dessverre mye villedende informasjon både på nettet og i bøker. Det skyldes ganske enkelt at få nøyaktig vet hvor de vitale organene sitter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg