onsdag 16. oktober 2019

Medisiner og bilkjøring

Dette er regelverket for bilkjøring og medisiner 21. Dersom pasienten bruker både zopiklon og diazepam, må dosen av begge legemidlene halveres for å være forenlig med førerkort, legger han til. Dette varierer fra medisin til medisin , så ta en nøye prat med fastlegen før du setter deg bak rattet.


Og den praten gjelder ikke bare ved bruk av medisinene som kommer med varsel. I disse innskjerpes reglene for bruk av trafikkfarlige medisiner , herunder midler mot angst, smerter og søvnvansker. Bilkjøring og medisiner.

Vi snakker her om bruk av beroligende eller bedøvende midler som sovemedisiner, sterkere smertestillende medisiner eller vanedannende medisiner (B-preparater) i doser som reduserer oppmerksomhet eller kjøreevne. Slike medikamenter kan nedsette oppmerksomhet, reaksjonsevne eller kritisk sans like mye som alkohol. Om Legemiddelverket. Statens legemiddelverk skal sikre god kvalitet ved behandling med legemidler og at legemidler har lavest mulig pris. Vi skal sørge for at befolkningen får likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler og være fag- og tilsynsmyndighet for medisinsk utstyr.


Dersom du bruker medisiner med noen av disse virkestoffene og denne medisinen er foreskrevet av lege, vil det gjøres en individuell sakkyndig vurdering før eventuell straff fastsettes. Hva er det ved dette temaet som gir så sterke reaksjoner? Historisk sett hadde vi tidligere flere hundre tusen brukere av benzodiazepiner i Norge.


En rekke andre legemidler enn de som er nevnt ovenfor kan påvirke kjøreferdighetene.

I noen tilfeller må man vurdere sykdom og legemiddel sammen for å kunne si noe om ulykkesrisikoen. Dette gjelder blant annet ved epilepsi, diabetes og hjertesykdom. Mange utvikler en toleranse ved fast bruk, som gjør at de ikke blir like mye påvirket.


Et tips er å la bilen stå den første tiden før du vet hvordan legemiddelet påvirker deg. Det samme gjelder ved tilfeldig bruk og ved doseøkning. Inntak av disse virkestoffene i dosene nevnt under er vanligvis forenlig med retten til å kjøre bil. Eldre trenger ofte medisiner mot kroniske sykdommer og plager.


Bruk av mange legemidler øker risikoen for bivirkninger, misforståelser og feil. Her finner du noen gode råd for sikker bruk. Det å miste førekortet kan oppleves som et betydelig inngrep, og kan hemme aktivitetsnivået.


Det å føre en bil innebærer å skulle registrere og vurdere tallrike kilder med informasjon, og samtidig kunne utføre mange oppgaver på en gang. Varseltrekanten på medisinen er kun veiledende. Når det er sagt, så er det flere forhold som er viktig å være klar over.


For du har et ansvar når du setter deg bak rattet mens du går på medisin. Du bør sjekke nøye om du følger loven. Strengere krav til bruk av vanedannende medisiner ved bilkjøring Den 1. Det har tatt lang ti men det er en radikal omlegging av hele systemet for helsekrav til førerkort, sier prosjektleder Ole Bjørn Herland i Helsedirektoratet. Dermed påvirker anxiolytika evnen til å kjøre bil og betjene maskiner.


Graviditet og amming.

Hvorvidt man skal bruke medisin eller ikke under svangerskapet må drøftes med legen. Endret flere ganger. Flere rapporterer at de har tatt kontakt med fastlegen sin for å få en attest på hvilke medisiner og doser de benytter, og at dette ikke påvirker kjøreferdighetene. Relevante søkeord: legemidler, førerkort, bilkjøring , sertifikat, medisiner Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.


Les mer om legemidler og rus og avhengighet, eller gå til siste nummer av PsykNytt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg