tirsdag 22. oktober 2019

Store smerter i magen

I noen tilfeller blir smertene langvarige og kroniske, og vanskelig å håndtere. I denne artikkelen omtaler vi et utvalg av tilstander som kan gi store smerter. Les om smerter og smertebehandling her.


Dette kan gi smerter i magen. Ikke dårlig allmenntilstand. Vanlig, men ufarlig. Laktoseintoleranse. Sykdom, men ufarlig.


Du er sprek og frisk, men når du for eksempel spiser softis får du smerter og løs avføring. Ufarlig, og holder man seg unna melk lever man et godt liv. LES OGSÅ: Lyskestrekk kan gi smerter i nedre delen av magen.


Hindret passasje i et organ. For eksempel på grunn av tarmslyng, gallestein som har kilt seg fast i gallegangen, eller nyrestein som blokkerer urinlederen. Gastroøsofageal refluks og spiserørsbetennelse kan gi smerter i øvre del av magen eller brystet, halsbrann og sure oppstøt.


En vanlig årsak til refluks er at lukkemekanismen mellom magesekken og spiserøret er for slapp, eller at presset fra magen blir stort som ved overvekt eller graviditet. Det er imidlertid ikke alltid slik at magesmerter har en organisk årsak. Hvor smerten sitter kan ofte si noe om opphavet.


Store smerter i magen

Dersom magen er øm og stram å kjenne på, ikke mulig å slappe av, eller utspilt og blir større tilsier det også rask legeundersøkelse. Det er også viktig å ta hensyn til sykehistorien. Crohns sykdom)bør du være oppmerksom på mulige komplikasjoner.


Mange kvinner får smerter i nedre del av magen , og noen ganger i ryggen og beina, like før eller under menstruasjonen. Smertene skyldes trolig en overproduksjon av prostaglandiner (en gruppe umettede fettsyrer) som får livmoren til å trekke seg sammen. Magesmerter er et uspesifikt symptom og opptrer ved alle akutt oppståtte sykdomstilstander i buken, men også ved en rekke andre tilstander som varierer fra virale infeksjoner til angst. Smertene kan også forårsakes av ekstraabdominal patologi (refererte smerter ). Regelmessighet er et nøkkelord for magen , og gjelder både med hensyn til toalettvaner, måltider, fysisk aktivitet og søvn. Havregrøt er dessuten veldig bra mat for de fleste mager.


Store smerter i magen

Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin? Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. Har du smerter , kan du prøve smertelindrende legemidler som for eksempel paracetamol eller sterkere smertestillende som forskrives av lege. Det anbefales i tillegg å følge en såkalt lav-fiber diett, som gir lite avføring. Dietten består av blant annet hvitt brø hvit ris, grønnsaker og juice uten fruktmasse.


Symptomer: Krampeaktige smerter nederst i magen , som avtar hvis du går på toalettet. Du vil ofte også oppleve diaré, muligens med blod. Divertikulitt er en betennelse i divertiklene (de små utposningene i tykktarmsveggene) tykktarmen. Kolitt er en infeksjonssykdom som rammer tykktarmen. Betennelsesprosesser gir vanligvis smerter uansett hvor de er lokalisert.


Nedsatt blodforsyning på grunn av åreforkalkning kan også gi smerter , oftest i forbindelse med måltider. Men kroniske magesmerter behøver ikke skyldes fysisk sykdom. Den kanskje vanligste tilstand med kroniske magesmerter kalles irritabel tarm eller spastisk tykktarm.


Men etter hvert vil både store og små venne seg til grovere brø og det blir en del av hverdagen. Har du kresne barn, er det lurt å forklare at den sunne maten hjelper magen til å være glad. Det er lurt å venne barnet til denne maten fra start, men det er heller ikke for sent for større barn og ungdom. Alle opplever smerter fra tid til annen, men ved fibromyalgi har du smerter i store deler av kroppen over lengre tid.


Store smerter i magen

Det finnes ingen helbredende kur mot fibromyalgi, men behandling som kan hjelpe mot smertene. En annen årsak til sårhet på et bestemt sted er at man ofte dunker magen borti gjenstander. Man skulle kanskje ikke tro at det var så fryktelig lett å glemme den store kulen på magen , men det kan det absolutt være.


Magesmertene du bør ta på alvor – Smerter som oppstår plutselig og er konstant er ikke normalt. Vi vet at en del går altfor lenge med symptomer uten å komme seg til legen. Det har stor betydning i forhold til spredning, og kan avgjøre utfallet av sykdommen, sier assisterende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg