onsdag 30. oktober 2019

Hvordan smitter brennkopper

Brennkopper smitter lett og kan svi litt, men gjør som regel ikke vondt. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Det gir lite plager, men brennkopper smitter lett, og barn må holdes hjemme fra barnehagen til sykdommen er under kontroll. Hvordan smitter vannkopper?


Svar: Viruset kan smitte gjennom bittesmå dråper, enten ved at man er i direkte kontakt med en som selv er smittet, eller i dråper i luften. Hvor lang tid tar det før smitten bryter ut? Dette kalles inkubasjonstiden. Barn under år er spesielt utsatt for å få få brennkopper , da de har mye nærkontakt med andre barn.


August og september er høysesong for brennkopper. Det er blemmene og innholdet i blemmene som smitter. Man smittes med varicella-zoster virus. Smitten skjer fra person til person dels i form av direkte kontakt med de sprukne vannkoppeblærer, dels i form av luftbårne dråper. En person er smittsom fra ca.


Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen. Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett. Når barnet har brennkopper , kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret.


Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Forklar barnet hvordan brennkopper smitter , hvorfor det ikke m kl seg eller pille i srene. Ved få og små brennkopper som sitter på samme sted er det vanlig med lokal behandling.


Behandling av brennkopper. Området med brennkopper vaskes forsiktig med vanlig såpe og vann for å fjerne løse skorper. Skift klær og sengetøy hver dag når barnet har brennkopper. Hold barnet hjemme fra skole, barnehage eller andre aktiviteter - slik unngår du at barnet smitter andre.


Ved brennkopper er skorpene tykkere og mer gulbrune enn ved forkjølelsessår. Vannkopper er mest smittsomt 1-dager før utbruddet kommer. De fleste blir bra uten behandling.


Sykdommen gir et kløende utslett, og det er vanlig med feber. I tropene skyldes brennkopper ofte streptokokkbakterien som er mer alvorlig, blant annet på grunn av nyresykdom. Smittekjeden er en beskrivelse av hvordan smitte overføres. Den smitter lett, f. Overføring av smitte kan skje på mange måter, men det må finnes et smittestoff, en smittekilde, en smittevei og en smittemottaker.


Varicella (vannkopper) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett (vannkopper), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Det utvikler seg innen noen få timer til blemmer med klart væskefylt innhol som ofte klør.


Brennkropper smitter ved at sårvæske (som kan inneholde store mengder bakterier) overføres til andre hudområder ved hudkontakt eller via gjenstander, for eksempel via håndklær, så lenge det er åpne sår. Hold derfor barnet hjemme til sårene har tørket inn. Mange småbarnsfamilier sliter med brennkopper. Virus finnes i blemmene på huden eller i svelget.


Du blir smittet ved å få væske fra en blemme på fingeren eller via dråper, som inneholder virus fra den sykes svelg. Forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse er nesten dobbelt så vanlige hos yngre barnehagebarn sammenliknet med barn som ikke går i barnehage. Mage-tarm infeksjoner er opp til tre ganger så vanlig hos barnehagebarn.


I tillegg forekommer det stadig mindre utbrudd i barnehager av bl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg