torsdag 25. april 2019

Symptomer ved lavt stoffskifte

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte , men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte.


Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer , vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte , men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen.

Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Det kan gi symptomer som tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap. Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det. Målet med behandlingen er å fjerne symptomer og plager.


I dag har vi sceening for medfødt lavt stoffskifte hos nyfødte, men lavt stoffskifte kan også ses i barneårene. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer hos barn – for eksempel om man ser dårlig vekst i ung alder eller rask vektoppgang, dårlig konsentrasjon og læreevne. Tilstanden kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen.


En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose (høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose ( lavt stoffskifte ) livslang behandling.

Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes. Symptomer på lavt stoffskifte kan variere sterkt fra person til person. Ofte utvikler sykdommen seg sakte, og i enkelte tilfeller merker man bedring etter å ha fått behandling uten å ha vært klar over symptomene på forhånd. Det finnes ingen studier som viser eventuelle fordeler eller ulemper ved bruk av Armour Thyroid eller Erfra Thyroid. En del pasienter opplever bedring ved bytte til disse medisinene og en del gjør det ikke.


En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH. I tillegg er det noen få medisiner som har lavt stoffskifte som bivirkning. Gravide kvinner kan utvikle antistoffer mot skjoldbruskkjertelen sin og dette bør sjekkes ved symptomer på hypotyreose. Les også: Studie: Besteforeldre viktige for unges mentale helse.


Høyt stoffskifte gir andre symptomer. Dermed får kroppen tilstrekkelig mengde av stoffskifte hormonet til å opprettholde et normalt stoffskifte. Det mest karakteristiske og vanligste symptomet ved lavt stoffskifte er å kjenne seg utmattet. Dette skyldes at hormonene som skilles ut av skjoldbruskkjertelen er direkte med på å regulere energibalansen i kroppen (litt som bensinen i kroppen for å bruke et eksempel) – og dermed også på om du kjenner deg sliten og tiltaksløs. Både kvinner og menn kan oppleve dette.


Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen. Hos menn vil man da ikke se det vanlige mønsteret der de mister hår på toppen eller i vikene, men at håret tynnes generelt over hele hodet, og kanskje også på kroppen. Symptomer ved lavt stoffskifte Ved hypotyreose kan det opptre symptomer fra de fleste organsystemene.

Symptomene utvikler seg som regel gradvis, og det kan gå lang tid før pasienten selv eller personer i omgivelsene reagerer. Har du lavt stoffskifte (hypotyreose) betyr det at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Den kan gi en rekke symptomer. Nyfødte testes for lavt stoffskifte i Norge.


Ved god behandling kan de fleste leve godt med sykdommen. Sykdommen er mer vanlig hos kvinner enn hos menn. Dersom du lurer på om du kan ha sykdommen, kan legen undersøke for dette med blodprøver.


Behandling med thyroxin kan gi personer med lavt stoffskifte mye.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg