tirsdag 16. april 2019

Blødninger etter abort

Blødninger etter abort

Etter at du har tatt tabletten drar du hjem, og det er anbefalt at du prøver å leve så normalt som mulig. Du kan bli kvalm og få litt blødninger og magesmerter de neste dagene, men ikke alle får det. Dersom det skjer, skal du ta kontakt med sykehuset. En spontanabort oppstår når fosteret støtes ut før det er gammelt nok til å overleve utenfor livmoren. Spontanaborter kan skje så seint som 22.


Blødninger er vanlig etter abort , og samleie skal derfor unngås i en periode. Men det er ikke uvanlig å slite psykisk. Her er alt å vite om tiden etter abort , og hjelp du kan få. Av og til er det kraftigere blødninger. Mellom og av kvinner har har blødninger under de første tre månedene av svangerskapet, og cirka halvparten av disse har en spontanabort.


Når svangerskapsproduktet tømmes ut av livmoren ved medisinsk abort kan det være litt vondt. Fordelen er at man slipper å måtte få narkose. Det kan også være mer ubehag og plager etter en medisinsk abort.


Ulike reaksjoner kan komme etter en abort , enten med en gang eller på et senere tidspunkt. Også etter en kirurgisk abort er det vanlig med blødninger og noe smerter, sier hun. Ventetid for abort.


Det er sjelden det oppstår komplikasjoner etter en abort. Blødningene kan vare i alt fra noen dager til fire uker, men fortsetter du å blø etter dette, bør du kontakte legen eller sykehuset. Abort er avbrytelse av et svangerskap.


Begrepet abort brukes både om spontan abort og provosert abort. Tre spontane aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom kalles habituell abort. Provosert abort er en kunstig fremkalt abort der et svangerskap blir avbrutt i den hensikt å hindre fødsel av et barn.


De fleste typene blødninger er ikke farlige for mor. Det kan virke dramatisk, men en spontanabort krever som regel ikke øyeblikkelig hjelp. Mange får likevel god hjelp ved legevakt eller hos fastlege. Ved morkakeløsning eller blødninger fra morkaken, kan det derimot bli så store blødninger at det kan være fare for både mor og barn.


Gravide med blødninger. Dersom en gravid kvinne begynner å blø, skal hun som en hovedregel alltid undersøke hvorfor. Det kan være en liten, ufarlig blødning, eller det kan være noe langt mer alvorlig som kreft i livmorhalsen, abort , svangerskap utenfor livmoren eller foranliggende morkake. Truende abort regnes egentlig ikke under gruppen spontane aborter, men de er allikevel nært knyttet opp til denne gruppen. Vaginale blødninger utenom de faste periodene er heller ikke særlig uvanlig, det gjelder også blødning etter samleie.


Noen kan også ha litt smerter i underlivet. En uventet vaginal blødning betyr at det blødende stedet befinner seg i vagina, livmorhalsen eller livmoren. Etter mine MA blødde jeg kraftig 2-dager før det ga seg gradvis. Men selve blødningsfasen varte uker, med litt spotting i slutten.


Tok abort for nøyaktig dager siden, men jeg har fremdeles blødninger. Jeg har hatt uregelmessige blødninger i ca 4mnd. Nå har jeg fått bl. Legevaktslegen (samme lege som sist) sa dette var helt normalt etter abort og at jeg bare skulle se det an siden jeg bare var litt svimmel.


Vi kaller det truende abort når en kvinne blør og det ved ultralyd er påvist levende foster. Det er ikke belegg for effekten av dette, og det er aldri bevist at fysisk aktivitet kan skade en ellers normal graviditet. Siden abort er forbundet med skam og mange steder er ulovlig, blir ikke alle aborter rapportert inn.


Derfor er trolig mørketallene etter all sannsynlighet store. Blødninger kan inndeles etter hvor i kroppen blødningen er, og hvilke type blodkar blødningene kommer fra. Symptomene pasienten har og tegn man kan se vil avhenge av hvor blødningen er: Eksterne blødninger. Dette er blødninger fra ett eller flere sår i huden eller fra større vevsskader av underhudsvev, muskulatur og dypere blodårer. Aktuelt hos kvinner i fertil alder og inntil ett år etter menopause hos kvinner under år.


Tidlige svangerskapskomplikasjoner. Svangerskapet er ikke nødvendigvis erkjent og må vurderes ved samtidig tretthet, brystspreng, hyppig vannlating også om natten, uteblitt menstruasjon, eventuelt kvalme. Det er like effektivt med medikamentell igangsatt abort som kirurgisk abortinngrep. Medikamentell abort hjemme kan utføres til fullgåtte 9. Etter aborten er det ingen alvorlige komplikasjoner knyttet til metoden. Du bør unngå bading og samleie så lenge du blør, og en uke etter.


Blødninger etter abort

Omtrent til prosent av alle svangerskap ender med abort. Regner vi med alle tidligaborter som ikke engang kvinnen selv vet om, blir tallet kanskje prosent. Abortene øker med stigende alder hos kvinnen og antall tidligere svangerskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg