torsdag 11. april 2019

Glutenfri diett

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Ketose er en naturlig tilstand i kroppen hvor den forbrenner hovedsakelig fett. Mye matlaging kan foregå uten gluten og med vanlige oppskrifter. Med enkelte forholdsregler og bruk av noen spesialprodukter er ikke glutenfri matlaging noe problem.


JA-mat Frukt, bær og grønnsaker, både friske, fryste og tørkede. Rent, ferskt kjøtt.

Yoghurt, skyr og andre surmelks­produkter uten mysli. Med glutenfri diett blir de fleste symptomfri og tarmen vil bli frisk, men det kan variere mellom ulike personer hvor lang tid det tar. Symptomer som kvalme og oppblåsthet kan for noen bli bedre i løpet av noen dager eller uker, men det kan ta måneder eller mer før du føler deg helt frisk. Vi tror jo at dette med glutenfølsomhet kan være ledd i det som kalles irritabel tarm.


De som sliter med irritabel tarm, vet vi blir bedre hvis de legger om til en lavFODMAP- diett. I en slik diett reduserer man inntaket av kortkjedete karbohydrater som er vanskelig å fordøye, og som har fått samlebetegnelsen FODMAP. Her finner dere tips og informasjon om glutenfri diett.


Et glutenfritt kosthold lar seg lettere gjennomføre når man har relevant informasjon.

Få tips og oversikt over hva du kan spise. Det finnes mange gode glutenfrie brød og knekkebrød. Vi tilbyr også test for å sjekke om du tåler gluten. For de fleste personer uten cøliaki har vi i dag ingen holdepunkter for at det er mer gunstig å leve glutenfritt.


Tvert imot kan det ha uheldige konsekvenser fordi kostholdet blir mer restriktivt. Det advares spesielt mot å sette barn på en glutenfri diett , dersom barnet ikke har en diagnose som tilsier at det er nødvendig. Ny forskning viser at de som spiser en glutenfri diett kan være utsatt for økt eksponering for arsen og kvikksølv – giftige tungmetaller som kan føre til hjerte- og karsykdommer, kreft og nevrologiske effekter, ifølge en rapport i tidsskriftet Epidemiology. Cøliaki behandles med livslang glutenfri kost. Når det stoff som utløser sykdommen fjernes, heles tynntarmsslimhinnen fullstendig.


Diettbehandlet cøliaki må regnes som ufarlig tilstand med svært gode utsikter til å holde seg frisk. Så lenge man holder streng diett , vil det ikke komme tilbakefall av sykdommen. Pai har jeg drømt om å tåle i mange år, og denne uka gikk det opp et lys for meg som gjorde at jeg var villig til å prøve. Glutenfri Kyllingpai uten melk.


En flott måte å begrense inntaket av gluten på, er å kose seg med en lavgluten eller glutenfri frokost. For de som trenger totalt glutenkutt, finnes det glutenfrie mel- og kornvarer. Men man må ikke handle på fri for-hyllene i butikken for å starte dagen på en herlig og nesten glutenfri måte.


Beregnede merutgifter ved glutenfri diett er betydelig lavere enn dagens stønadsnivå, og regjeringen foreslår derfor å redusere satsen for grunnstønad til glutenfri kost.

De reelle ekstrakostnadene ved et glutenfritt kosthold er anslått å være betydelig lavere enn stønaden som gis, selv etter satsreduksjonen fra 1. Så snart man får diagnosen cøliaki, bør man begynne med en glutenfri diett. Dette innebærer at man må bytte ut alle glutenholdige matprodukter med glutenfrie alternativer. I begynnelsen kan det føles vanskelig å skulle huske på å kontrollere innholdsfortegnelsene hele tiden.


Innholdstest av glutenfri melblandinger. Noen er også tilsatt ekstra fiber. Hvem kan få grunnstønad?


Du kan ha rett til grunnstønad hvis du har nødvendige ekstrautgifter friske personer ikke har. Med ekstrautgifter menes løpende utgifter som er kommet etter inntrådt sykdom eller skade, og som du ikke hadde tidligere. Jeg ble diagnostisert med cøliaki for noen år siden, men har aldri har hatt typiske symptomer som løs mage etc. Med forbehold om at ikke alle glutenfrie produkter er med i oversiktene (det kan også forekomme at produkter i oversiktene ikke lenger finnes på markedet).


Dietten som anbefales til denne pasientgruppen blir kalt for FODMAP-redusert diett. FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, men blir brutt ned ved gjæring (fermentering) av mikrober i tykktarmen. Men, i realiteten er det slik at man faktisk kan spise det aller meste, og med fokus på dette kan det være lettere å finne gode alternativer.


Til venstre på bildet under ser du kostsirkelen, som representerer det som regnes som et normalt, sunt kosthol som anbefales til alle. Til høyre ser du en glutenfri kostsirkel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg