fredag 5. april 2019

Symptomer på bronkitt

Hovedsymptomet på bronkitt er en vond hoste. Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler. Hvesing og tung pust ved lette fysiske anstrengelser er også vanlig.


Hoste over tid kan gi smerter i brystet, og noen hoster opp slim. Har du symptomer som bekymrer deg eller lunge- eller hjertesykdom, bør du kontakte lege.

Legen vil vurdere akutt bronkitt som mulig årsak til plagene dine ved å sammenligne dine symptomer med det typiske sykdomsbildet av tilstanden. Hun vil eventuelt lytte på lungene dine med stetoskop og inspisere munnhulen og svelget. Hovedoppgaven for legen er å utelukke andre tilstander som kan kreve behandling.


Ved en bakteriell infeksjon er typiske symptomer sår hoste, grønt eller gult slim og eventuelt lav feber. Blir man hoven i bronkiene kan man også få symptomer som pipende eller hvesende lyder når man puster. Bronkitt kan også bli kronisk, og røykere er ekstra utsatt.


Symptomer på bronkitt i mer enn måneder to påfølgende år kalles for kronisk bronkitt.

Symptomene på kronisk bronkitt er vedvarende, produktiv hoste (hoste med slim) som har vart i to år eller lengre. Når legen lytter på noen med kronisk bronkitt , kan det være hørbare slimlyder når man lytter på lungene, men det trenger ikke nødvendigvis foreligge øvrige symptomer eller tegn. Gjerne med gult eller grønt slim, sier Olav Kåre Refvem, spesialist i lungesykdommer og indremedisin. Refvem forteller at det også kan oppstå piping i brystet, men at du som regel ikke får feber når du har bronkitt. Hoste er det vanligste symptomet på akutt bronkitt.


I begynnelsen er hosten gjerne tørr og irriterende, men i løpet av noen dager er det vanlig å få en tiltakende og vedvarende slimhoste. Sårhet i brystet bak brystbenet er også vanlig. Noen får også hodepine eller feber. Tungpustethet og tretthet er vanlige symptomer på bronkitt.


En tilbakevendende hoste er et vanlig symptom på bronkitt. Brune slim kan være et tegn på kronisk bronkitt. Leger diagnostisere bronkitt hos voksne ved å evaluere pasientens symptomer og lytte til deres brystet med et stetoskop. Personer som lider med bronkitt kan oppleve.


I tillegg kan antibiotika gi ekstra plager for det syke barnet, for eksempel diaré og oppkast. Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp.

Dette fører til at luftveiene blir trange. Vanlige symptomer er hoste, sårhet og smerter i hals og bryst. Hosten kan være tørr eller slimet. Hos barn kan hosten føre til slimbrekninger.


Enkelte får piping i brystet og har feber. Føler meg ikke kjempesyk, selv om allmenntilstanden selvfølgelig ikke er heelt på topp. Etter en måned begynner det hele uansett å bli ganske slitsomt og går på humøret løs. Jeg har begynt å fundere på om dette kan være bronkitt , lungebetennelse eller noe annet lumskt, men jeg føler på en måte at jeg ikke er syk nok. Det kan være forårsaket av virus eller bakterier, men kan også være immunsystemets respons på andre skadelige stoffer.


Lær hvordan du kan kontrollere symptomer på bronkitt ! Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon. Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. Som oftest skyldes bronkitt et virus. Definisjonsmessig har man akutt bronkitt dersom man hoster mer enn fem dager som beskrevet over, sier Svein Høegh Henrichsen, spesialist i allmennsmedisin.


Som regel vil sykdommen gå over av seg selv, men hvis du er tungpustet og har mye farget slim, bør legen ta en kikk på deg. Ofte skjer det i form av en fin blodstripe på en klar slimklump - også kalt oppspytt. Symptomer på lungebetennelse. Antibiotikabehandling hjelper ikke på plagene ved bronkitt og gjør ikke barnet fortere friskt.


Sykdomstegnene varierer mye. De fleste får plagsom hoste, feber og tyngre pust enn vanlig. Sting eller smerter i brystet er også vanlig.


Ubehaget sitter gjerne på siden av brystkassa eller bak i ryggen, og blir ofte verre når du hoster eller hvis du trekker pusten dypt. Hodepine er vanlig. Kortpustethet, tungpustethet og brystsmerter kan også forekomme.


Alt dette forklarer symptomene ved bronkitt : Hoste dag og natt, med eller uten slimproduksjon, tungpust, sårhet, lett feber og eventuelt piping i luftveiene (legen må ofte lytte over lungene for å finne ut av dette). Slimløsende og ikke minst mye vanndrikking kan lette på slimingen og astmamedisin kan også forsøkes dersom man er tungpustet. Nesten alle kreftsymptomer kan også være et symptom på noe helt ufarlig.


Men her er lista som bør få deg til legen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg