torsdag 25. april 2019

Livmorhals gravid

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Livmor, eller uterus, består av livmortappen, livmorhals og livmorkropp. Tenk deg en opp-ned flaske.


Livmorhals gravid

Denne er igjen lukket med den berømte slimproppen, forteller jordmor Laila Pedersen. Kan en kvinne med kort livmorhals ha samleie mens hun er gravid ? Hvis hun er tidlig i svangerskapet og kan føde svært prematurt, vil det ikke anbefales at hun har samleie. Inne i livmorhalsen finner vi mormunnen.


Når du som gravid nærmer deg fødsel, vil oftest livmorhalsen forkortes ( den trekker seg oppover ), den myknes opp og begynner å åpne seg. For å sjekke hvordan livmortappen føles når du er gravid , så må du vite hvordan den føles når du ikke er gravid. Altså hvordan den forandrer seg gjennom syklusen din.


Prøvetaking fra livmorhalsen (portio og cervix) har vært anvendt til å stille tidlig diagnose av forstadier til livmorhalskreft siden 50-tallet. Etter innføringen av celleprøver har antallet krefttilfeller i livmorhalsen gått ned med til prosent. Celleprøve fra livmorhalsen innebærer at det skrapes av celler fra livmorhalsen, og disse cellene granskes i mikroskop av trenet. PASIENTINFORMASJON: Celleforandringer i livmorhalsen - hva nå? Dette kalles i så fall cervical stenose.


Hvis dette skjer, kan du ikke bli gravid på den naturlige måten. Hvis du har menstruasjon etter konisering, har du ikke komplett cervical stenose siden menstruasjonsblodet fra livmoren passerer ut gjennom livmorhalsen. Kan menstruasjonsblodet komme ut, så kan også sædceller komme inn. Intern cerclage legger man på innvendig gjennom bukhulen, dette gjøres vanligvis før kvinnen blir gravid. Arbin pessar legges rundt livmorhalsen via skjeden ved påvist avkorting av livmorhalsen mellom uke og 23.


Livmorhals gravid

Man legger bånd rundt livmorhalsen for å prøve å forhindre for tidlig fødsel. Livmorhalsprogrammet sender brev med påminnelse når det nærmer seg tid for ny prøve. Målet er å forebygge livmorhalskreft som rammer kvinner i alle aldre. Du må selv bestille time hos legen din eller hos gynekolog for å få tatt livmorhalsprøven.


Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer, og oppdages som regel når det tas celleprøve fra livmorhalsen. Hos mange oppdages sykdommen tidlig, og i slike tilfeller er muligheten for helbredelse god. Svak livmorhals er sjelden hos førstegangsfødende, men kan forekomme hos kvinner som tidligere har abortert i midtre del av svangerskapet og av den grunn har fått utvidet livmorhalsen på et tidspunkt da den ikke var moden for det.


En spesielt langvarig eller komplisert fødsel kan også medføre svekkelse av livmorhalsen. Mange forveksler også tegn på at det faktisk er menstruasjonen som kommer og ikke at man er gravid. Det er klart at har man et sterkt ønske om å bli gravid og hele tiden tror man er det, så tenker jeg at det er naturlig at man leter etter tegn. Hvordan ble dette fulgt opp av fastlege og andre i helsevesenet? Jeg har lest at noen får målt livmorhalsen med jevne mellomrom gjennom svangerskapet, men dersom man vet at den er veldig kort før man blir gravid så er det kanskje ikke det beste?


Hvis alt er normalt, krever ikke sykdommen ytterligere behandling. Hvis kanten på vevsstykket gynekologen har fjernet stadig inneholder celleforandringer må du kontrolleres regelmessig de første 1-år. Fordelen ved konisering er at det er mulig å bli gravid senere. Jeg har kunn hatt en jordmorkontroll (i uke 12) og hun sa jeg kunne fortsette så lenge jeg ikke fikk smerter under trening eller trente når jeg var sliten. Hun nevnte ingenting om at noen gravide kan ha livmorhals probelmer.


Livmorhals gravid

Neste jordmorkontroll er ikke før i uke 19. Livmoren er et muskuløst hulorgan som ligger midt i det lille bekkenet hos kvinnen, mellom urinblæren og endetarmen, og har som funksjon å huse og ernære fosteret under graviditet. Livmoren har form som en flattrykt pære og er cirka 7–centimeter lang, 4–centimeter bred og 2–centimeter tykk hos kjønnsmodne kvinner (mindre hos småjenter og eldre kvinner).


Vi trenger navn, fødselsdato og adresse for å kunne stoppe brevene fra programmet. Det er ikke nødvendig å ta livmorhalsprøve fra vaginaltopp etter hysterektomi, bare fra eventuelt gjenstående portio (livmortappen). Så slet jeg mye med symptomer på graviditet gjennom høsten før jeg ble gravid på nytt og trodde derfor jeg var en hypoconder eller noe. Jeg er nå i dag gravid i uke og jeg og samboer snakket om samleie. Ble gravid i fjor høst og fikk spiren i juli.


Jeg har ikke turt enda, så vi begynte å sjekke litt opp i det på nett - og der sto det at dersom en var gravid og kortere livmorhals , så skulle en avstå fra sex. Jeg var hos jordmor denne uken, men hun sa ikke noe om dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg