onsdag 17. april 2019

Hva er lungebetennelse

Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.


Hva er lungebetennelse

Hva er atypisk lungebetennelse ? Dersom du er lærer, eller har barn, har du mest sannsynlig hatt atypisk lungebetennelse. Denne typen lungebetennelse forekommer nemlig ofte på skoler og andre. Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, eller virus, f. I sjeldne tilfelde kan sopp også gi lungebetennelse. Det er lurt å vaske hendene når man kommer hjem og bruke Antibac når man er på reise.


Sover og spiser man godt, blir man mindre sliten og er ikke like mottakelig for smitte. Ellers er det også mulig å vaksinere seg mot lungebetennelse fra pneumokokker og influensa. Betennelser kan forårsakes av en lang rekke mikroorganismer (virus, bakterier, sopp og parasitter) men også av etsende kjemikalier (f.eks. ved innånding av mageinnhold eller giftige gasser under en brann). Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. Har du lungebetennelse som er forårsaket av bakterier, er det sannsynlig at antibiotika vil drepe bakterien og fjerne infeksjonen.


Hva er lungebetennelse

Antibiotika virker ikke mot virus, men lungebetennelse som er forårsaket av virus går ofte over av seg selv. I de fleste tilfeller kan en lungebetennelse behandles hjemme, men i alvorlige tilfeller kan sykehusinnleggelse bli aktuelt. Ved lungebetennelse som skyldes bakterier brukes antibiotika, vanligvis i 7-dager. Hva slags antibiotikum som velges er avhengig av hvilken type bakterier som mistenkes å være årsaken til lungebetennelsen.


Ofte er forløpet langtrukkent og strekker seg over 3-uker. De færreste av de som er smittet og blir syke av mykoplasmabakterien, får lungebetennelse. I de tilfellene der lungebetennelse oppstår, er symptomene og behandlingen litt annerledes enn ved vanlig lungebetennelse.


Hva er lungebetennelse

Når lungebetennelsen er forårsaket av bakterier, kan symptomene raskt bli verre og du trenger antibiotika for å bli frisk. Det er særlig de aller yngste og de eldste aldersgruppene som blir rammet. Halvparten av lungebetennelsene skyldes bakterier, og den mest vanlige er bakteriegruppen som kalles pneumokokker. Det er eldre og kronisk syke som rammes hyppigst. Disse gruppene anbefales å vaksinere seg hvert år.


Det er Helsedirektoratet som anbefaler type vaksine, og fastlegen som avgjør om det er nødvendig. Det er viktig med forebyggende tiltak for å unngå komplikasjoner ved immobilitet. I utgangspunktet vil du imidlertid både hoste og ha feber når du har lungebetennelse. For eldre og på forhånd svekkede personer, kan det være en alvorlig sykdom. Hvis det ER lungebetennelse , skal den generelt behandles med medikamenter.


Er man så dårlig at man ikke kan få i seg drikke, eller feberen er så høy at bevisstheten sløves, er det på tide å ringe til legevakten. Det er vanlig å føle seg veldig sliten, med smerter i brystet som kjennes ut som brystet blir trykket ned og hindrer luften fra å komme til, noe som resulterer i tung pust. Mykoplasma- lungebetennelse skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Sykdommen forekommer hyppigst om høsten eller vinteren, hvor den hvert 3.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg