fredag 19. april 2019

Helsedirektoratets kostholdsråd

Helsedirektoratets kostråd – Brosjyre og plakat. Brosjyrer, plakater og opplæringsmateriell Undervisningsmateriell om sukker. Egenerklæringen er en del av helseattesten, og skal fylles. Vil du være med på å utvikle helseprosjekter som.


Det du spiser og drikker påvirker helsen din.

Alt du får i deg påvirker hvordan du føler deg. For best trivsel og helse er nøkkelen et variert og sunt kosthold i kombinasjon med fysisk aktivitet. Dette er helsedirektoratet sine kostholdsråd.


Men i et samfunn som svømmer over av ulike kostholdsråd er det likevel ikke alltid så enkelt å vite hvordan vi egentlig bør spise. Begrenset inntak av rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer. Raw foo lavkarbo eller 5:2-dietten?


Rådene om hva som utgjør et sunt kosthold er mange og av varierende kvalitet. Alt fra barn og unge til voksne og eldre, samt gravide og ammende kan følge disse rådene.

Hvem passer helsedirektoratets kostholdsråd for? Hva sier store fagpaneler innen helse og ernæring, samt store helseorganisasjoner, lærebøker og lignende om vegetarisk, vegansk og andre plantebaserte kostholdstyper? Direktoratet har også oppgaver fra Kommunal- og regionaldepartementet. Se hvorfor du bør følge de i hverdagen din.


De kan virke fornuftige i seg selv, men for noen kan de allikevel være vanskelige å implementere i den daglige kosten. Velg matvarer med begrensede mengder mettet fett, sukker og salt. Her er fristende og enkle tips til hvordan du sikrer tre om dagen – for hele. Disse har jeg kopiert direkte fra siden deres: Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.


Spis grove kornprodukter hver dag. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk. Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter.


Nøkkelrådene er basert på omfattende vitenskapelig dokumentasjon i rapporten kostråd for å fremme folkehelsen og forbygge kroniske sykdommer fra Nasjonalt råd for ernæring. For noen kan alkohol forverre nevropatien og det anbefales av den grunn å være forsiktig med alkoholinntaket (2). Hos de med diabetes kan dårlig kontrollert blodsukker øke symptomene.

En bør spise fisk til middag 2–ganger i uken. En middagsporsjon regnes som 150–2gram. Rådet tilsvarer totalt 300–4gram ren fisk i uken. Kurs og opplæringsmateriell.


Som abonnent få du tilgang på e-læringsmoduler med tilhørende opplæringsmateriell. Begrens bruken av meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør. Oppskriftene er sunne og gode, og basert mat som jeg selv spiser i det daglige.


De aller fleste oppskriftene vil også passe godt inn i et middelhavskosthold eller helsedirektoratets kostholdsråd. Til tross for at helsedirektoratets kostholdsråd virker trauste og kjedelige så er dette faktisk et kosthold som virker på lang sikt. Nylig ble rådene oppdatert med et mer fleksibelt inntak av karbohydrater og fett, dog grove karbohydrater og enumettet fett.


Det er også et kosthold i utvikling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg