onsdag 11. april 2018

Vitaminer i melk

Velger du mager melk får du i deg lite fett. For at melken skal kunne kalles mager, må fettinnholdet være g per dl melk eller lavere. Skummet melk er dessuten fettfri. Les mer om melkefett.


Melken inneholder like mye vitaminer og mineraler selv om fettprosenten er lavere.

Finnes i de fleste matvarer, men er ofte bundet til protein, og derfor bidrar animalske matvarer gjerne med en større andel. Til forskjell fra andre B- vitaminer , er det mer riboflavin i melk og meieriprodukter enn i kornvarer. Kilder er melk og meieriprodukter, kjøtt, innmat og kornvarer. De viktigste kildene i norsk kosthold er fisk, egg, margarin og tran, og vi får det fra solen.


Enkelte av TINEs melkedrikker er beriket med vitamin D. Selv om de produktene som er tilsatt vitamin D ikke bidrar med så mye, så beskytter det mot alvorlig mangel, spesielt hvis man spiser lite fet fisk. Selen er en meget viktig antioksidant og inngår i flere enzymer med antioksidantfunksjon. Antioksidanter er viktig for å sikre et godt immunforsvar.

Inntaket av en halv liter melk hver dag dekker omtrent prosent av behovet hos en voksen person. Kalium og magnesium. Melk inneholder også en god del kalium og magnesium.


Melk er en god kilde til en rekke næringsstoffer. Den inneholder ti vitaminer og mineraler kroppen trenger hver dag, blant annet flere B- vitaminer. Fisk og annen sjømat, spesielt fet fisk, er en rik kilde til flere vitaminer , først og fremst de fettløselige (noe vitamin A, men særlig vitamin D) samt det vannløselige vitaminet B12.


I tillegg er krabbe en god vitamin E-kilde. Tre glass melk om dagen dekker over av anbefalt inntak av kalsium. Hun påpeker at melk gir et godt tilskudd av godt protein, vitaminer og mineraler. Ikke minst jod og kalsium.


Det at barn skal nektes å drikke melk er helt tragisk. Lanserer melk tilsatt D- vitaminer. I morgen lanseres Ekstra Lett - melken som er tilsatt D-vitamin, og inneholder prosent fett. Selv om både ris og mais er naturlig rike på B- vitaminer , inneholder produktene på hyllen i supermarkedet ofte veldig lite av det. Det henger sammen med måten vi bearbeider mais og ris og fjerner de skalldelene som har et høyt innhold av vitaminene.


Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og vitamin Bi kosten vår, og de er også viktige proteinkilder. Et daglig inntak av magre meieriprodukter er viktig for å sikre nok av enkelte næringsstoffer, særlig kalsium og jod.

Tran om vinteren kan også være et alternativ. Enkelte matvarer, som ekstra lett melk , er beriket med vitamin sier han. Meyer mener at nordmenn spiser for lite frukt og grønnsaker. Spesielt grønnsaker får vi for lite av, sier han. Viktig for mange funksjoner.


Blant annet er det nødvendig med nok kalsium og vitamin D. Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i norsk kosthold. I det norske kostholdet er melk og meierprodukter en viktig kilde til kalsium og fettløselige vitaminer. Vitamin A fungerer i kroppen som en viktig antioksidant og er spesielt viktig for kroppens forsvar mot virus (forkjølelse og influensa).


Ettersom vitamin A er fettløselig må man være forsiktig med å innta for mye av vitaminet. Dette i kontrast til vannløselige vitaminer slik som vitamin C. B- vitaminer er en samlebetegnelse på mange ulike vitaminer , med ulike oppgaver i kroppen. Rådene for inntaksnivået av de ulike B-vitaminene følger helsedirektoratet sine næringsstoffanbefalinger. Mangel på vitaminer i kosten kan føre til svikt i viktige stoffskiftefunksjoner. De har ulik oppbygning og vil derfor ha ulik funksjon og virkning.


Vitaminer er viktige næringsstoffer for kroppen. Dette gjør at de vil oppføre seg ulikt når de blir tatt opp i kroppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg