fredag 27. april 2018

Gamle navn fra vikingtiden

Men jeg kan ikke så mange, kan dere noen flere? Liste over kvinnenavn med norrøn opprinnelse er en liste over kvinnenavn som var brukt i norrøn tid. Navnene som var i bruk i vikingtiden ,. Det gamle navnet Ivar ble foretrukket over dialektformen Iver,.


I denne kategorien er kun navn med norrøn opprinnelse inkludert, det vil si navn med opprinnelse i perioden ca.

Betyr navnet Lofoten gaupefot eller slette ved fjell. Lenger ned i saken finner du gode forslag – uansett hva som er bakgrunnen for at du leter etter norske og nordiske navn. Dette er navn med opprinnelse i vikingtiden og middelalderen. I europeisk historie er denne perioden en del av tidlig middelalder, mens arkeologer ofte bruker betegnelsen.


Slike reine naturnavn lar seg likevel ikke datere bare ut i fra navnet. De kan ha blitt til gjennom alle tider. Navn med Ull, Ullen, Ullin, Ullr og Njord I det gamle senteret i flere bygder av det som i gammel tid ble kalt Opplanda, finner vi navn sammensatte med Ullen (gno. Ullin): Ullinshof (nå Ullensaker prestegård) i Ullensaker.


Noen av navnene fra norrøn mytologi er mye brukt i dag, men mange av dem som velger navnene tenker nok ikke en gang på at de er mytologiske, sier navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne.

Har dere gitt barnet navn i tide? Etter seks måneder kan du bli anmeldt, og babyen blir registrert uten navn. Navn fra middelalderen som blir brukt i dansk eller svensk form.


Vi låner også navn fra nabolandene våre, og gamle svenske og danske navn har blitt tatt i bruk igjen i Norge nå. Noen slike navn har vært i bruk i Norge før, og kan passe å hente dem fram igjen nå, slik som Tove, Eskil og Karl, sier Utne. Leter du etter etter et norrønt navn til en gutt? På denne siden finner du en alfabetisk liste over de vanligste navnene. Når navn bare blir gamle nok, så blir de som nye.


En forumbruker spurte etter bestefars- og oldefarsnavn, og fikk mange svar. Her er en del av dem. Les også navneforsker Ivar Utnes kommentarer, og hvorfor han synes du godt kan velge ett av disse navnene til din sønn!


I Hægebostad finnes Norges best bevarte tingsted som er lett tilgjengelig, også med rullestol. På Lista finnes helleristninger og ruiner etter gamle bosettinger. Flere planter brukt til farging av ull og tekstiler er også kjent fra Osebergfunnet, som vai krapp, nesle og valnøtt.


Om kornsortene skilte seg vesentlig fra det vi bruker i dag, er vanskelig å si. Materialet er nemlig forkullet, slik at det ikke er mulig å hente ut DNA. Det er funnet gulrot i mange utgravninger fra vikingtiden.

I perioden fra 700-tallet og utover er funnene av rester fra utvinning av jernmalm, smier og av gjenstander av jern sterkt økende, og bruken av jern i redskaper, kniver, økser, sverd og andre praktiske redskaper tok seg kraftig opp. Vikingtiden plasseres i det vi kan kalle en skandinavisk jernalder. Typisk for gamle staðir- navn er at mange av forleddene er personnavn, for eksempel Gjersta av norrønt Geirreksstaðir.


Dette navneleddet er også utbredt på Islan noe som vitner om at staðir- navn har vært vanlige i Norge før og under vikingtiden. Navn på -land er særlig tallrike i den sørlige delen av Vestlandet. Selv om en del av navnene fra dagens oldeforeldre- og.


Velklingende - På vikingtiden ble det laget mange nye navn som for eksempel. Gamle , norske tradisjonsnavn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg