fredag 20. april 2018

Hva er adhd

Hva er adhd

Ifølge Norsk helseinformatikk kan voksne som ikke fikk ADHD -diagnosen som barn, utvikle mer åpenbare symptomer senere i livet. Barn og unge voksne med ADHD kjemper ofte med sitt selvbilde, vanskelige forhold til andre mennesker og underpresterer på skolen eller i arbeid. I dag brukes betegnelsen ADHD stadig oftere fordi begrepet beskriver ganske godt hva det dreier seg om. ADHD -pasientene handler for ofte på impuls, uten å ha tenkt igjennom hva gjerningene vil føre til. På norsk kalles det forstyrrelse av oppmerksomhet og aktivitet.


Hva er adhd

Forstyrrelse av oppmerksomhet og aktivitet ( ADHD ) er en nevropsykiatrisk funksjonshemming som påvirker evnen til å fokusere og konsentrere seg om en bestemt oppgave. Eksekutive funksjoner er overordnede tankeprosesser som gjør at vi kan styre og regulere hvordan vi tenker, føler og handler. Det er mange måter å forstå ADHD på. Ved å melde deg på nyhetsbrevet, godtar du at informasjon om din mailadresse blir lagret hos Elastic Email for prosessering i tråd med deres vilkår og personvernpolicy. Sykdommen kalles også hyperkinetisk forstyrrelse.


ADHD er en diagnose som kan være vanskelig å stille. Symptomer og tegn på ADHD deles i to hovedtyper. Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting.


Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur. ADHD kan oppdages ved at spesiell oppførsel blir identifisert. De tre viktigste er uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet.


Noen mennesker kan vise tegn på alle tre symptomer (kombinert ADHD ), mens andre bare har en eller to typer symptomer. Vi bruker Elastic Email som vår leverandør for nyhetsbrev. Man kan oppleve at det er vanskelig å få med seg muntlige beskjeder, glemmer avtaler, mister ting og gjør ting uten å tenke seg om.


Mange av vanskene som er vanlig ved ADHD kommer særlig frem på skolen. ADD er en diagnose hvor tilstanden er preget av forskjellige grader og kombinasjoner av svikt i oppmerksomhet, impulsivitet, og hyperaktivitet. Likevel ser vi en rekke fellesnevnere. Lege Anna Gilbert gir oss en oversikt over hva som er spesielt både med henhold til hvordan barna fremstår, og hvilke utfordringer de har i skolesammenheng. ADHD oppstår som følge av en feilutvikling eller en umodenhet i hjernen.


Hva er årsaken til adhd hos barn? Forstyrrelsen er mest kendt hos børn, men bliver ved med at give problemer ind i voksenalderen hos mere end halvdelen. Diagnosen hyperkinetisk forstyrrelse beskriver den tredjedelen av pasientene med diagnosen ADHD som er hardest rammet. ADHD blev tidligere kaldt DAMP, men denne betegnelse er ved helt at forsvinde. Tidlig utredning, behandling og forebygging er derfor svært viktig.


Hva er adhd

For barn med ADHD vil det si, at mens andre barn klarer å sette i gang med noe som er kjedelig fordi de vet at de må, eller at det vil være en konsekvens om de ikke gjør det (feks får dårlig karakter på skolen, kommer for sent), så blir ikke barn med ADHD motivert av det. Attention Deficit Hyperactivity Disorder ( ADHD ) er ein diagnose frå det amerikanske diagnosesystemet DSM-IV. Det blir litt jeg vil, jeg vil, men får det ikke til. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet.


Klassekameratene ler. Per i dag er det flere hypoteser rundt hva ADHD skyldes. Noen forskere peker på at symptomene hyperaktivitet og manglende oppmerksomhet kan skyldes endringer i hjernen og først og fremst i pannelappen, det vi kan kalle hjernens styrings- eller kontrollsenter. Daniel er ingen bølle.


Hva er adhd

Sammenhengen mellom ADHD og tilleggsvansker er komplisert og fortsatt gjenstand for forskning. Lærevansker, språkvansker, engstelse og sosiale forståelsesvansker er også mer utbredt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg