onsdag 18. april 2018

Gulsott baby slapp

Check out For The Baby. I dag vet legene at den gule fargen skyldes opphopning av bilirubin, som er et såkalt gallestoff. Gulsott oppstår når det er for mye av et stoff som heter bilirubin i barnets blod. Bilirubin lages naturlig i kroppen når røde blodceller brytes ned. Gulsott kommer som regel andre eller tredje levedøgn hos friske nyfødte.


Toppen nås når barnet er 4-dager gammelt.

Dersom barnet er prematurt, rammer det omlag av 100. Mange nyfødte får gulsott. Gulsott hos nyfødte skyldes at det gule gallefargestoffet som kalles bilirubin hoper seg opp i huden.


Det kommer av at leveren etter fødselen selv må begynne å utføre de oppgavene mors lever tok seg av i fosterlivet. For å observere gulsott bør barnet undersøkes nakent og i godt lys. Mors (og fars) omsorgsevne og tilknytning til barnet skal vurderes og journalføres. Gulsott opptrer vanligvis 2-dager etter fødselen og forsvinner i løpet av de neste 1-ukene.


Unntaksvis kan konsentrasjonen av bilirubin i blodet bli så høy at behandling er nødvendig.

Gulsott vil si at huden og det hvite i øynene blir gule. Fargen skyldes at det har blitt for mye av det gule stoffet bilirubin i blodet. Overflødig bilirubin siver ut fra blodet, setter seg i vevene og farger de gule. Symptomene skyldes at gallefargestoffer, som normalt utskilles med avføringen og urinen, hoper seg opp i blod og vev.


Huden til nyfødte kan fremvise en rekke endringer i løpet av de første ukene av livet. Gulsott er et symptom på sykdom og ikke en sykdom i seg selv. De fleste av disse endringene er lite plagsomme og de går over av seg selv, men noen krever diagnostisk utredning for å utelukke infeksjon eller underliggende sykdom 1. Dersom årsaken til gulsott ikke er den vanlige som ved fysiologisk icterus, kan det være nødvendig å behandle denne.


Hva kan du selv gjøre. Gratis frakt fra 6kr. Gulsott ser vi hos omtrent halvparten av alle nyfødte, og det er helt normalt. Det er vanligvis et normalfenomen som ikke trenger behandling. Som foreldre har dere kanskje akkurat opplevd at den nyfødte babyen fikk lysbehandling for å redusere betydelig gulsott.


Men det er nå slikt med dette mammahjertet at fornuft og følelser er i opprør for hver minste ting! Babyer med gulsott får et gulskjær i huden og i det hvite i øynene. Hos de fleste babyer forsvinner gulsott etter en uke eller to uten behandling. Dersom gulsott forverres etter hjemkomsten, bør man oppsøke lege.


Slik var min gutt også når han hadde verdier på 300.

Fikk ikke behandling, ikke klarte jordmødrene å vekke han heller, alikevell fikk Vi dra hjem og få prøvesvar på tlf: de ønsket oss tilbake, men det var ikke så fristende, så vi fikk noen råd om hva vi burde gjøre og følge med på komme inn om han ikke fikk mat i seg eller var slapp. Gulsott (icterus) er en tilstand der huden og øyehviten blir gul. Dette kan sees på store flater, for eksempel på magen, men kanskje enda tydeligere kan en se gulfargen på det hvite på øynene. En baby kan få for mye morsmelkerstatning - Kan en baby legge på seg for mye? Noen legger raskt på seg og blir fort store.


Men vi ser at noen babyer får for mye mat, kanskje spesielt hvis de får morsmelkerstatning. De aller fleste barn med gulsott diagnostiseres raskt fordi de enten er gule eller veldig røde i huden. Hvis alvorlig gulsott ikke oppdages, kan tilstanden føre til en form for hjerneskade.


Veldig få barn blir alvorlig syke på grunn av uoppdaget gulsott i Norge i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg