torsdag 5. april 2018

Urolige ben

En halv million nordmenn kan være plaget av rastløse bein. Men mange har ikke fått diagnosen. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter.


Tilstanden kalles også restless legs, urolige bein. Dette er egentlig ganske betegnende for tilstanden.

Personer med denne tilstanden opplever episoder med plagsomt, uimotståelig behov eller trang til å bevege beina. Samtidig oppleves ofte ubehagelige følelser i tykkleggene, som kribling. Urolige ben - kjerringråd. Det er en veldig vanlig men også ukjent sykdom.


Legemidler ved urolige bein. Lege vil blant annet vurdere om det foreligger underliggende årsaker som må behandles. Restless legs syndrome (RLS), eller rastløse ben , er en nevrologisk lidelse preget av kriblende, maurende, eller andre ubehagelige følelser i bena og en ukontrollerbar, og noen ganger overveldende, trang til å bevege på dem.


Hva urolige ben skyldes, er man ikke sikker på. Rastløse ben er en kronisk tilstand som kan gi større eller mindre plager i perioder.

Det er ingen som er helt sikre på årsaken til tilstanden. Forskning viser imidlertid at kommunikasjonen mellom hjerneceller som har kontakt via signalstoffet dopamin, ikke virker så godt som den skal. Ny medisin mot urolige ben. I april godkjente EU-kommisjonen legemiddelet Sifrol for behandling av disse plagene.


Sygdommen kan være svært invaliderende og påvirke patienternes livskvalitet betydeligt. RLS er karakteriseret ved en uimodståelig trang til at bevæge benene ledsaget af en kriblende, krablende, sovende, brændende og undertiden stærkt smerterne følelse dybt inde i det ene eller i begge ben. Rastløsheten oppstår gjerne om kvelden eller om natten, og kan være en betydelig årsak til søvnproblemer. Fortsettelse av kommentarer fra side om urolige ben. Ikke urolige bein, men det føles på samme måten.


Har nettopp nå gitt opp å sove for det er alt for ille, med de armene. Nå vil jeg prøve alle rådene. Syndromet karakteriseres av et sterkt ubehag i leggene som opptrer i hvile, oftest om kvelden og natten, og som forsvinner ved bevegelse. I Norge brukes den engelske betegnelsen restless legs, men tilstanden omtales også som urolige bein.


Vi mener at på norsk gir rastløse bein en bedre beskrivelse av syndromet. Leamus mange ulike steder på kroppen er såpass utbredt at vi får masse henvendelser om dette fenomenet her på Lommelegen. RLS gir symptomer i form urolige lemmer og et behov for bevegelse. Kriblingen kan imidlertid for noen gi muskelsmerter og muskelkramper.


Kvinner rammes fire ganger hyppigere enn menn av urolige bein - eller restless legs.

Hyppigheten av tilstanden økes med alderen og forekommer som oftest hos kvinner. Oppleves ubehagelig kiling, kribling eller dirring i beina, spesielt om kvelden og på natten, kan det være Restless Legs Syndrome (RLS). Det er meget normalt, at gravide får problemer med deres ben.


Livmoderen trykker mod den store vene, der fører blodet fra underkroppen og op til hjertet. Det kan gøre, at du får meget tunge ben , eller at du får uro i benene. Det er ubehageligt for dig, men det er også noget, der vil gå over, når du har født. Magnesium mot urolige ben om natten.


Jeg må ofte opp å gå for å lindre urolighetene. Plages du av lette kramper og urolige ben ? Jeg har hørt at magnesium kan hjelpe, stemmer det? Både kvinner og menn vil i løpet av livet oppleve både kribling, kramper og urolige ben.


Det kan være både plagsomt, og for mange såpass ille at det går ut over søvn, livskvalitet og humør. Startet med støtte strømper for ca år siden - brukte dem både dag og sov med dem om natten - utrolig godt resultat. Nå bruker jeg de bare om dagen og natten er bena i ro.


Tynne stramme støttestrømper som går opp til knærne. Kjøpes på apoteket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg