torsdag 12. april 2018

Blodsukker normalverdi

I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Det foreligger insulinresistens. Det vil si at leveren ikke skrur av sin glukoseproduksjon, som normalt, når mengden insulin i blodet øker. Man måler den andel hemoglobin som har bundet sukker til seg.


Det har vist seg at en lavere blodsukkerverdi til sengetid medfører en vesentlig risiko for at man får lavt blodsukker (hypoglykemi)) senere på natten. Dette kan være farlig fordi mange pasienter ikke kjenner lavt blodsukker om natten, men sover igjennom. Høyere verdier kan være tegn på diabetes. Les mer om blodsukker.


Fordelen med denne prøven i forhold til vanlige blodsukkermålinger er at den sier noe om det gjennomsnittlige blodsukkernivået over ti følgelig er denne prøven mer pålitelig, og man behøver heller ikke faste i forkant av prøvetaking. Prøven brukes i utredningen av diabetes og er resultatet høyere enn normalverdi mistenker man diabetes. Vi kjenner til at blodsukkeret stiger raskere ved inntak av såkalte raske karbohydrater, for eksempel sukker og søt kjeks enn ved inntak av fiberrik mat.


Grunnen til at vi anbefaler raske karbohydrater ved lavt blodsukker er nettopp for å få blodsukkeret til å stige så fort som mulig. Langtidsblodsukker, fastende blodsukker og glukosetoleransetest – hva ligger bak begrepene og hva sier de om helsetilstanden? En av våre pasienter med diabetes var bekymret fordi at den gode utviklingen i det fastende blodsukkeret hadde snudd. Tidligere hadde hun etter kostomlegging klart å få blodsukkeret ned fra diabetiske nivåer til å være innenfor normalområdet. Vanligvis er andelen av sukker i blodet forholdsvis konstant, men stiger i en periode etter inntak av mat.


Når blodsukkernivået synker, føler man sult. Hemoglobin (Hb) er den oksygenbærende delen i de røde blodcellene. Fra oktober endres tallverdiene. HbA1c er noe mange sykepleiere kommer borti. Er det lenge til neste målti bør du spise for eksempel 1–brødskiver eller annen mat i tillegg for å opprettholde blodsukkeret til neste måltid.


Når du har fått i deg passende mengde mat eller drikke, bør du vente i 5–minutter før du spiser noe mer for å unngå for høyt blodsukker. En referanseverdi sier noe om hva som er normal mengde av et stoff i blodet. Måten man har funnet disse verdiene er at man har målt en lang rekke friske personer for forskjellige stoffer som man finner i blodbanen.


Hva er optimale kolesterolverdier? Og er de optimale kolesterolverdiene like for alle? Hvor høyt kolesterol du kan tillate deg er avhengig av din alder, kjønn og andre faktorer som blodtrykk, vekt, røyking, kosthol aktivitetsnivå og eventuelle andre sykdommer og medisinbruk.


Den nye verdien er mmol (millimol) per liter plasma. Fastende blodsukker tas om morgenen, etter en natts faste. Hvis man har målt fastende blodsukker to ganger, og det er eller høyere begge ganger, vil man få diagnosen diabetes. Under betraktes som normalt.


Det er mer presist å oppgi hemoglobinverdien som en konsentrasjonsmåling, og dette brukes alltid i dag. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Normalverdi – under 5. Tolkning av prøvesvar Høye verdier er tegn på akutte infeksjoner og andre betennelser. Infeksjoner med bakterier gir som regel høyere CRP enn infeksjoner med virus. Virusinfeksjoner: CRP er ofte normal eller bare litt forhøyet tidlig i en virusinfeksjon.


Det har vist sig, at en lavere blodsukkerværdi til sengetid medfører en væsentlig risiko for, at man får lavt blodsukker (hypoglykæmi) senere på natten. Blodsukker ved sengetid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg