mandag 2. april 2018

Astma og forkjølelse

Astma og forkjølelse

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Enkel og god forstøver til rimelig pris. Godt egnet for hjemmebruk og reise.


Astma og forkjølelse

Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? Hoste kan være et tidlig tegn på utvikling av astma. Mange barn og voksne har hatt uttalt hoste i lang tid før de fikk diagnosen: astma. Typisk er det at den starter samtidig med eller like etter en alminnelig forkjølelse og fortsetter som en plagsom krillehoste.


Dette gjør det vanskeligere for luft å komme inn og ut. Andre utløsende årsaker til astma er tobakksrøyk, luftforurensning, kulde, trening og sykdom i luftveiene, som for eksempel en forkjølelse. Typiske symptomer på forkjølelse er tetthet i nesen, vi blir snørrete og slapp, får sår hals, hoste, feber, og kan få hodepine. Barn får oftere feber enn voksne, og barn bør ikke sendes i barnehage eller på skolen før de er feberfrie. Ved forkjølelsesutløst astma oppleves i tillegg gjerne tung pust og hvesing, hoste, piping.


Leger og forskere har i mange år diskutert om forkjølelse i seg selv utløser astma , eller om forkjølelse påvirker barn som allerede har anlegg for det. Studien viser tydelig at astma bare blir utløst: 1) når barnet har en særlig genvariant og. Noen har en ren allergisk astma , og blir dårlige i astmaen kun i perioder med luftveisallergi. Noen får symptomer kun ved fysisk anstrengelse. Andre får bare astmaplager i forbindelse med forkjølelse.


Noen reagerer på psykisk stress, mens andre kan reagere på sterke lukter (maling, stekeos, parfyme bråtebrann) etc. Rennende nese, tung i hodet og nyser i et sett – symptomene er ganske like, så er det allergi eller forkjølelse du har, mon tro? Her er tipsene du trenger for å finne ut hva som er hva - og hva du bør gjøre for å behandle begge mest effektivt. Denne økningen har flatet ut de siste årene. Flere gutter enn jenter får sykdommen før ti års alder.


Etter puberteten forekommer astma noe hyppigere hos jenter og kvinner enn hos gutter og menn. Hos eldre barn kan måling av variasjon i PEF-verdiene morgen og kveld i en 14-dagers periode, eventuelt før og etter inntak av medisiner, gi indikasjon på om astmaen er under kontroll. En type legemidler kalt betablokker som brukes mot høyt blodtrykk og hjertesykdom, kan forverre astma. Vanlige symptomer på astma er at man føler seg tett i brystet og tung i pusten.


Hoste som opptrer midlertidig under en forkjølelse , er som regel uskyldig. Hoste som varer mer enn fire uker etter en forkjølelse , bør undersøkes nærmere. Røykere som hoster regelmessig, bør søke lege dersom hostemønsteret endrer seg på noen måte.


Astma og forkjølelse

Hoste i forbindelse med andre symptomer som tungpust og piping, kan tyde på astma. Da gjelder det å vite hvordan du skiller mellom symptomene på forkjølelse og allergi. Først og fremst avtar en forkjølelse som oftest i løpet av en uke eller to.


I hvert fall fordi de sammen vil kjempe mot deg og din helse. Hvis du har astma , kan en forkjøling forverre hennes symptomer. Astma og forkjølelse er uønskede venner.


Forskjell på virus-hoste og astma -hoste – Hvordan kan man skille virus-hoste fra astma -hoste? Ved alvorligere former for astma med daglige symptomer, nedsatt lungefunksjon og akutte forverringer, som både påvirker nattesøvnen og daglige aktiviteter, vil du i tillegg til behandlingen med inhalert binyrebarkhormon ha bruk for et langtidsvirkende beta 2-stimulerende inhalasjonspreparat med formoterol eller salmeterol. Det kan være ganske vanskelig å skille en forkjølelse fra pollenallergi. De med astma som reagerer på trening bør imidlertid ta forholdsregler før de skal trene - de bør ha god beskyttelse mot kulden foran nese og munn, samt en individuelt tilpasset astmamedisinering, og på den måten forebygge sammentrekning i luftveiene så godt det lar seg gjøre.


Samtidig blir det oftest dannet for mye slim som samler seg i bronkiene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg