tirsdag 10. april 2018

Kikhoste crp

Kikhoste crp

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Andre tidlige symptomer de første 1-ukene kan være rennende nese, lav feber, en sporadisk hoste, apne.


Kikhoste crp

Symptomene ligner i denne perioden på en vanlig forkjølelse, slik at man ofte ikke mistenker at en pasient har kikhoste. Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene. Kikhoste er en smittsom sykdom som forårsakes av bakterien Bordetella pertussis. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen. De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år.


Leukocytose og uttalt lymfocytose tidlig kan indikere kikhoste. CRP er oftest ikke vesentlig forhøyet. PCR er sensitiv og spesifikk og gir raskere svar enn dyrking som ikke gjøres rutinemessig.


Dødsfall på grunn av kikhoste forekommer, men er svært sjeldent i Norge i dag. Andre komplikasjoner som kan ramme spedbarn er sekundær pneumoni, otitis media, bronkitt, inguinalhernie, rektalprolaps, dehydrering og vekttap. Kikhoste hos barn over ett år og hos voksne oppfattes av mange som en mild sykdom. Kikhoste gir langvarige hosteanfall, som for store barn og voksne er plagsomme og voldsomme, men ufarlige.


I sjeldne tilfeller kan et spedbarn ta skade av at det ikke har fått nok oksygen til hjernen. Kikhoste forekommer i alle aldersgrupper, og gir mest alvorlig sykdomsforløp hos spedbarn. Ca som ikke er vaksinerte eller immune på andre måter, blir smittet dersom en kontaktperson har kikhoste. Sykdommen er smittsom før hosten oppstår.


I denne fasen har man hoste, rennende nese og feber. Noen kan være smittsomme i opp mot uker. NBF skal støtte forskning og være et vitenskapelig forum for norsk barne- og ungdomsmedisin. Har ingen nytte ved akutt bronkitt, med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon.


Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. CRP -verdien stiger også ved revmatiske sykdommer, bindevevsykdommer, noen ondartede sykdommer og etter vevsskader som for eksempel kirurgiske inngrep, hjerteinfarkt eller skader generelt. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Legen tar også CRP for å kunne skille mellom virus og bakterier samt å vurdere alvorlighetsgraden.


Kikhoste crp

Vi kan også ta prøver fra nese eller svelg for å finne ut mer av hva plagene skyldes, sier hun. Fikk av fastlegen etter blodprøver beskjed om at det kunne tyde på kikhoste og lungebetennelse (atypisk) og ble satt på Ery-Max som ikke hadde effekt og til slutt Amoxicillin (?) som heller ikke hadde noen effekt. Symptomene på kikhoste starter med et katarralsk stadium med forkjølelsesliknende symptomer som hoste, feber og rennende nese. På dette stadiet skiller ikke kikhoste hos småbarn seg fra virale luftveisinfeksjoner.


CRP vil ikke være særlig økt, men kan være nyttig å ta av differensialdiagnostiske grunner. CRP og hvite blodlegemer blir forhøyet ved lungebetennelse. Røntgenbilde av lungene kan bekrefte lungebetennelse. På sykehus kan legene undersøke oksygeninnholdet i blodet, overvåke pasienten nøyaktig, undersøke blodet for bakterier og finne ut hvilke mikroorganismer som har gitt sykdommen.


Andre alvorlige lungesykdommer: se kikhoste. Siste store epidemi i Norge var under 2. Vaksinen inngår i en samlevaksine med difteri, stivkrampe, kikhoste , Hemophius influenza type b, polio og hepatitt B, som gis ved og mnd alder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg