fredag 13. april 2018

Smitte herpes

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Herpes kan også hos den enkelte smitte fra kjønnsorganer til munn eller anus. Nyfødte kan smittes ved fødselen gjennom slimhinner i fødselskanalen dersom moren har utbrudd ved fødselen. Les mer om hvordan herpes smitter.


SMITTE : Herpes gir smertefulle blemmer og sår.

Kondom reduserer risiko for smitte i underlivet. Medfødt herpes er svært sjeldent i Norge. Smittemåte og smitteførende periode. Direkte kontaktsmitte ved slimhinnekontakt og gjennom spytt og ved seksuell kontakt. HSV kan også hos den enkelte smitte fra kjønnsorganer til munn eller anus.


Genital herpes er en infeksjon i underlivet med herpes simplex virus (HSV). Det skilles mellom to typer virus: HSV-og HSV-2. Første utbrudd (primærinfeksjonen) kommer oftest få dager til uker etter smitte.

Hos mange (over prosent) forløper dette uten plager, men det første utbruddet kan også være svært plagsomt. HERPES TYPE 1: HSV-er årsaken til såkalte forkjølelsesår rundt munnen hos barn og voksne, og kan også smittes seksuelt. Andre utsatte er nyfødte av mødre som blir smittet rundt fødselen.


Etter primærinfeksjon oppholder viruset seg latent i ett dorsalrotsganglion. Reaktivering av latent virus fører til herpes zoster, også kalt helvetesild. Helvetesild gir ubehag og smerter som kløe, prikking og svie. Utslettet kan bryte ut samtidig med smertene, eller komme etterpå. Personer med helvetesild kan smitte andre med vannkopper.


Herpes simplex type er den mest vanlige årsaken til genital herpes , men herpes simplex type kan også utløse herpes i underlivet. Sjansen for å bli smittet er størst dersom seksualpartneren din har et utbrudd av herpes (kontaktsmitte). I begynnelsen av et utbrudd er det få symptomer, og mange oppdager derfor ikke at de har ett utbrudd. Begge virus kan gi infeksjon rundt munn og kjønnsorganene. Tradisjonelt har HSV-vært vanligste årsak til genital herpes , men de siste årene har man sett at genital smitte med HSV-er i økning.


Det er ingenting som tyder på at herpes er farlig, heller ikke på lang sikt. Over av pasientene får nye utbrud men disse er som nevnt mindre plagsomme og varer gjerne i 1-uker. Herpes i underlivet kan smitte fosteret under fødsel. Dette kan medføre alvorlig sykdom hos den nyfødte.


Det er ikke noe jeg kan gjøre for å begrense risikoen for å smitte min partner.

Man kan redusere risikoen for smitte på flere måter. Først og fremst bør man fortelle partneren at man har herpes , slik at man sammen kan bli enige om hvordan man vil forholde seg til smittefaren. Automatisert desinfeksjon av rom og utstyr.


Etter du har hatt vannkopper vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk. SVAR: Hei Takk for at du skriver inn til ung. Viruset som forårsaker herpes -infeksjon finnes i sårvæsken fra et herpessår. Du kan smitte deg selv eller bli smittet av andre ved å føre fingre.


Når du har forkjølelsessår, kan du smitte andre. Du bør derfor unngå kyssing, drikke av samme glass og dele bestikk. Du bør også unngå oralsex siden det kan gi herpesinfeksjon på partnerens kjønnsorgan.


En spesiell form for munnsår kalles after. After er ikke det samme som herpes. Ved aktiv herpes genitalis kan barnet bli smittet under fødselen og dermed bli livstruende sykt.


Både HSV-og kan smitte ved hudkontakt, og man trenger ikke nødvendigvis å ha et utbrudd for at smitte skal finne sted. Det er herpes genitalis som ofte blir stigmatisert som den farlige, smertefulle og skitne varianten av viruset, ettersom det er en kjønnssykdom som smitter via sex. Ved analsex kan herpes smitte til endetarmen.


Utbrudd av genital herpes er som regel mye mer smertefulle enn alminnelige munnsår. Disse virus affiserer fortrinnsvis henholdsvis oralt og genitalt, men begge har mulighet for å infisere begge steder, men er da mindre patogene, og forårsaker m. Herpes genitalis ( herpes på kjønnsorganene) skyldes smitte med herpes simplex virus (HSV). Vanlige symptomer på herpes genitalis er vonde blemmer og sår på kjønnsorganene. Det kan også smitte gjennom å dele glass, bestikk og tannbørste dersom disse gjenstandene deles umiddelbart. Det smitter med andre ord mye lettere enn HIV.


HIV krever åpent sår i munn eller hud.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg