mandag 23. april 2018

Halsbetennelse bakteriell

Epstein Barr virus som er årsaken til kyssesyke (mononucleose) kan også gi halsbetennelse. Den vanligste bakterien er streptokokker, forteller Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin. Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte.


For eksempel ved at en syk person i nærheten hoster eller nyser. Hva er halsbetennelse med streptokokker? Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse.


Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1.


Symptomene som oppstår ved en halsbetennelse er smerter langt bak i halsen som blir verre ved svelging. Halsen kan være rø eller ha hvite flekker bak i svelget. Bortsett fra antibiotika er det ingen måter å behandle bakteriell halsbetennelse på, og sykdommen må bare få tid til å gå over av seg selv.


Det finnes likevel en del kjerringråd som kan fjerne det verste ubehaget. Nedenfor kan du lære mer om dem. Et gammelt kjerringråd sier at vondt i halsen kan kureres med varme drikker.


Bakteriell halsbetennelse bør derimot alltid behandles med antibiotika. Behandling av halsbetennelse som skyldes virus. Inkubasjonstiden er to til fire dager. Det er ikke uvanlig at halsbetennelse , som er forårsaket av streptokokker, sprer seg blant skole- og barnehagebarn.


Har du halsbetennelse med bakterier eller virus blir halsen sår. Det er en vanlig tilstand som ofte opptrer som del av et annet sykdomsbilde, som for eksempel forkjølelse. Virus er den hyppigste årsaken til sår hals.


Halsbetennelse bakteriell

Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner. Kyssesyke er forårsaket av et virus. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt. Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals, svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen.


Dersom det er tvil om hva som har ført til halsbetennelsen, kan enkle tester hjelpe til for å skille mellom virus og bakterier. Strykeprøver fra halsen og mandlene vil inneholde bakterier dersom det er en bakteriell halsbetennelse. Med denne testen tar det noen dager før svaret er klart. En halsbetennelse kan være viral eller bakteriell , noe som betyr at den kan være forårsaket av virus eller bakterier. Viral: Dette er den vanligste, fordi den stammer fra vanlige sykdommer og spredning av virus produsert av forkjølelse eller influensa.


Om det er et virus så hjelper ikke penicillin. Lav CRP kan tyde på virus, ikke bakterier. Som ofte gir høy crp.


De gangene jeg har hatt halsbetennelse pga bakterie har jeg hatt høy feber, crp på over 100. Sår hals skyldes ofte en virusinfeksjon som går over av seg selv. Vanligvis starter det med en typisk virusinfeksjon, som forkjølelse.


Hvis det føles som du svelger piggtrå kan det være en halsbetennelse med streptokokker. Det er flere forskjellige typer som kan gi sykdom hos mennesker, men viktigst og mest alvorlig er de sykdommene som fremkalles av de såkalte hemolytiske streptokokker. I halsen vil man kunne se at svelgvegg og tonsiller er røde, ved tonsilitt kan tonsillene være hovne og ha pusspropper. Ved akutt halsbetennelse forårsaket av infeksjon har pasienten også ofte feber.


Betennelse kan skyldes bakterier eller virus. Den mest kjente halsbetennelsen er bakteriell infeksjon med betahemolytiske streptokokker gruppe A, som legen kan påvise ved hjelp av en hurtigprøve. En virusinfeksjon som vanligvis også gir symptomer fra mandlene er mononukleose (kyssesyke), som angriper lymfesystemet i hele kroppen. Både etiologisk, klinisk, diagnostisk og behandlingsmessig er faryngitt og tonsillitt svært like, og ofte foreligger tilstandene samtidig (faryngotonsillitt).


Omtrent av tilfellene skyldes virus (adeno-, influensa-, rhino-, RS- og coxsackievirus).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg