mandag 3. desember 2018

Fastlege ordningen

Medisinsk utstyr og hurtigtester. Narkotikatester og graviditetstester. Du har rett til å bytte fastlege inntil to ganger per kalenderår.


I tillegg til de ordinære byttene, kan du bytte fastlege hvis du melder flytting til folkeregisteret eller hvis fastlegen slutter eller reduserer listen sin. Lær mer om fastlege , bytte av fastlege , egenandel ved fastlegebesøk og fastlegekontakt via helsenorge.

Om fastlegeordningen. Hensikten var å bedre kvaliteten på allmennlegetjenesten ved å gi alle som ønsker det én fast lege å forholde seg til. Under finner du svar på noen ofte stilte spørsmål om fastlegeordningen. Har jeg rett til en fastlege ? Til § Det kommunale ansvaret for organiseringen av fastlegeordningen. Bestemmelsen er i all hovedsak en videreføring av tidligere fastlegeforskrift § om ansvar for organisering av fastlegeordningen.


Første ledd er en presisering av helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2.

Av loven følger det at kommunen skal tilby fastlegeordning. Hvordan bytte fastlege Finn en fastlege på Legelisten. Her finner du en oversikt over alle fastleger i Norge, med brukervurderinger og gode filtreringsmuligheter som kan hjelpe deg å finne ut hvilken fastlege som passer best for deg. Søk blant alle fastlegene her. For regjeringen er det viktig å videreutvikle fastlegeordningen slik at den kan møte fremtidens behov for medisinsk kompetanse i kommunen, større faglig bredde i tjenesten, flere innbyggere med både kroniske sykdommer og store sammensatte behov.


Det vil kreve mer teamarbeid og bedre bruk av legeressursene. Norge, og få informasjon om hvilke tjenester disse tilbyr. Kommunene har ansvaret for at legehjelp er tilgjengelig for alle i kommunen.


Det inkluderer fastlegeordningen. Når du som helseaktør har avtale med Helfo, får du direkte utbetalt den økonomiske stønaden pasienten har rett til. En avtale om direkte oppgjør er en personlig og gjensidig forpliktende avtale mellom deg og Helfo. Fastlegeordninga er heimla i forskrift om fastlegeordningen i kommunene.


Kommunane har ansvar for at det finns tilbod om legehjelp til kommunen sine innbyggarar og dei som midlertidig oppheld seg i kommunane. Det er kommunens ansvar å besørge nødvendig helsehjelp for sine innbyggere. Kommunene og legene inngikk avtaler som sikret pasientene en fast lege å forholde seg til.

For å kunne ha fastlege er det et vilkår at man er bosatt i riket. Vi må få flere til å velge fastlegeyrket og sørge for at pasientene har en fastlege å gå til i fremtiden. Hver pasient genererer mer arbei vi trenger derfor kortere pasientlister.


Oppgavene har økt kraftig siden da. For å få nok tid til hver pasient må dette antallet betydelig ned. Der hvor fastlegeordningen fungerer som forutsatt, legges privat næringsdrift til grunn. Der rekruttering av fastleger er krevende, har enkelte kommuner blant annet ansatt leger på fast lønn og kommunene bidrar selv med økonomiske midler.


Det er for øvrig en forskrift som Legeforeningen har stilt seg bak. Rakner fastlegeordningen , vil det få store konsekvenser for hele helsetjenesten og for befolkningens tilgang på nødvendig helsehjelp. En styrket og fornyet fastlegeordning blir ikke til over natten. Det sier kommuneoverlege Morten Bergkåsa. Han oppfordrer innbyggerne i vårt distrikt til å engasjere seg i saken.


En del lokalforeninger rapporterer at de anser at fastlegeordningen har overtatt ansvaret, mens i andre fylker er lege-for-lege- ordningen fortsatt aktiv og velfungerende. For ytterligere informasjon om det kollegiale helse- og omsorgstilbudet i ditt hjemfylke, se lokalforeningenes hjemmesider eller ta kontakt med styret i din lokalforening. Det samme gjelder ved folkeregistrert flytting.


Gå inn på helsenorge. Spørsmål: Kan jeg få med journalen min når jeg bytter fastlege ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg